Нови атаки срещу приватизацията на Киноцентъра

Нови атаки срещу приватизацията на Киноцентъра

Съветът на директорите на “Бояна филм” до сряда ще внесе сигнал в прокуратурата и до президента с данни за това, че договорът за приватизацията на Киноцентъра е “една голяма измама”.

Изпълнителният директор на “Бояна филм” Евгений Михайлов зави на пресконференция в неделя, че едва сега е станало възможно да се видят условията по договора. По думите му вписаните клаузи ще причинят огромни негативи на българската кинематография.

Евгений Михайлов поиска оставката на шефа на Агенцията за приватизация (АП) Тодор Николов и отново призова за спиране на сделката с “Ню имидж”.

Евгений Михайлов атакува тази клауза в договора, в която е записано, че “Ню имидж” трябва да инвестират в производството на два български филма годишно сами или с копродуценти. Според Михайлов участието на “Ню имидж” в продуцирането би могло да се изчерпи и с една камера.

Михайлов смята, че липсва клауза за защита на държавния интерес.

Съветът на директорите настоява и за смяната на прокуриста на дружеството Дейвид Варод, който е и управител на “Ню имидж”, защото системно не се явявал на работа и така  възпрепятствал работата.

Има договори, в които Варод се е подписвал като прокурист на "Бояна филм" и като клиент в качеството му на управител на "Ню имидж", което показва конфликт на интереси, смята Съветът на директорите.

Над 500 хиляди лева е инвестирала “Бояна филм”, като е закупила нова техника , осветление, компютри и всичко това заедно с наличните пари по банковите сметки на “Бояна” ще бъде дадено като подарък, заяви Евгений Михайлов. Той настоя държавата да защити интересите си и да предоговори поне в тази си част сумата, която трябва да бъде заплатена.

Според съобщени от него прогнозни данни, за 9-месечието "Бояна филм" ще завърши с печалба около 200 000 лева. Също така общото закупено оборудване заедно с наличните пари по сметки ще надхвърли 2 млн. лева.

Евгений Михайлов каза още, че в края на август парламентът е одобрил  поправка в Закона за приватизация и следприватизационен контрол именно заради сделката за "Бояна филм".

Поправката позволява ипотеката да бъде вписана директно от изпълнителния директор на АП, като в Службата по вписванията освен молба се приложи и договорът за приватизация. По този начин се заобикаля от една страна необходимостта изпълнителният директор на дружеството да сложи своя подпис, а от друга - необходимостта пред нотариус да бъдат показани наличието на всички документи. Според Михайлов след това тази ипотека ще бъде обявена за нищожна и по този начин чрез промяна в закона се подготвя престъпление.

Съветът на директорите настоява за оставката на шефа на АП, за да не му се даде възможност да извърши престъпление, внасяйки в Службата по вписванията неперфектни документи, които впоследствие ще дадат основание ипотеката да бъде обявена за нищожна и отново да бъде ощетен държавния интерес, изтъкна Евгений Михайлов.

Сигналът, който той ще внесе в прокуратурата, е именно за подготвящо се престъпление във връзка с подготовката за вписване на ипотека с неизрядни документи.

Споделяне

Още от Бизнес