Нови милиони за общини и църкви раздаде кабинета

Сн. Архив

Нови над 9 милиона лева за общините Перник (БСП), Разград (БСП) и Аксаково (ГЕРБ) отпусна на днешното си заседание Министерският съвет, съобщи правителствената информационна служба.

Предоставят се и 25 000 лева за ремонтни дейности за храм "Св. св. Константин и Елена" в село Браниполе край Пловдив.

С осигурените средства продължаваме подкрепата си за общините, каза премиерът Бойко Борисов.

Това са поредните милиони, които правителството продължава да налива в местната власт около месец преди парламентарните избори. На предишното заседание на кабинета бяха отпуснати 30 млн. лв. на 18 общини, а преди това – други  8.7 млн. лв. на 7 общини. Кметовете на общините са от различни политически формации или както се изрази премиерът подкрепяме всички общини, независимо от това от коя партия са избраните кметове.

От отпуснатите на днешното заседание милиони община Перник получава 4.954 млн. лв. Средствата са за укрепване на речното корито на двата бряга на река Струма в участък с дължина 700 метра, както и за почистване на речното корито на реката в участък с дължина 650 метра. "Тази помощ е изключително належаща, за да направим река Струма по-добре проводима. Възможно най-бързо ще стартираме ремонтите дейности", заяви кметът Станислав Владимиров.

Община Разград получава 1.9 млн. лв. за ремонт на бул. "Априлско въстание" в участъка от ул."Пета" до ул."Симеон" и на бул. "Странджа" от ул."Добруджа" до ул."Дунав" в града. "Благодаря, че молбата ни намери решение.Това са двата основни булеварда в града и с ремонта им отпушваме движението", каза кметът Денчо Бояджиев. Премиерът Борисов припомни, че през декември миналата година правителството одобри и 500 000 лева за ремонт на улици и обществени сгради в селата в региона, както и 100 000 лева за доизграждането на храма "Свети Цар Борис-Михаил Покръстител" в Разград.

На община Аксаково, област Варна, правителството отпусна 2.326 млн. лв. за основен ремонт на участък от общински път VAR 1031 - от кръстовище с републикански път III-902 до строителната граница на село Климентово. "С тази помощ показвате, че и малките населени места не са забравени. В града има много инвестиции и този проект е важен за нас", заяви кметът на общината Атанас Стоилов по време на заседанието.

"Най-важното за Аксаково и Разград е изграждането на магистрала "Хемус". Строи се на пълни обороти. Когато стане магистралата до 2 години, ще видите колко различен ще е и този край на България", каза премиерът Бойко Борисов пред кметовете. 

Правителството одобри и 25 000 лева за ремонтни и реставрационни дейности за храм "Св. св. Константин и Елена" в село Браниполе, община Родопи, област Пловдив. Кметът на селото Даниела Стоилова благодари за помощта и отбеляза, че не за първи път правителство оказва финансова подкрепа.

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?