Нови сблъсъци и протести в Париж година след гнева на "жълтите жилетки"

Задържани са 41 протестиращи до обяд

Френската полиция използва водно оръжие и сълзотворен газ в опит за разпръсне протестиращи от движението на "жълтите жилетки" на площад "Италия" в Париж, съобщи френската телевизия BFMTV.

Обстановката на площада остава напрегната и властите решиха да забранят предвиденото протестно шествие. То трябваше да потегли оттам по-късно в събота. На площада има ожесточени сблъсъци между протестиращи и силите на реда.

Хора с качулки и черни дрехи палиха контейнери за боклук, тротинетки, рекламни пана, мотопеди и дори коли. Два от автомобилите, един от които на парижката община са били преобърнати. Пожарникари са се намесили на няколко пъти, за да потушат пламъците.

Протестиращите са замеряли силите на реда с павета. Витрините на клон на банката HSBC са изпочупени. Търговски център, намиращ се наблизо, е затворил врати още при първите прояви на насилие. Неговите витрини, както и тези на съседен хотел също са изпотрошени.

До обяд в събота силите на реда са задържали 41 души, като 11 от тях остават в предварителния арест. Сред задържаните е и Тиери Пол Валет, един от съоснователите на "жълтите жилетки".

По-рано в събота няколко десетки участници в протестите се опитаха да блокират парижкото околовръстно шосе на северозапад от столицата. За няколко минути движението е било напълно спряно. След това полицията е разгонила протестиращите.

Някои от протестиращи в Париж носят традиционните "жълти жилетки", които задължително трябва да присъстват в автомобилите, други бяха изцяло в черно с противогази.

Тази събота във френската столица се провежда 53-ят общонационален ден на протест на движението "жълти жилетки".

Преди година на 17-и ноември се състоя първата мащабна протестна акция на "жълтите жилетки". Тогава в протестите се включиха 282 000 души в цяла Франция.

Първоначално протестите на "жълтите жилетки" бяха срещу повишаването на цената на автомобилното гориво. Сега списъкът с исканията на участниците включва не само социално-икономически, но и политически претенции към властите.

Заради годишнината от протестите парижката полиция е вдигната на крак.

За 53-ия протест във френската столица са мобилизирани поне 2500 жандармеристи и полицаи от специализираните подразделения и няколко хиляди общински полицаи.

Министерството на вътрешните работи, както и в предишните месеци, отказва да съобщава каквито и да било цифри, за да не разкрива с това плановете си за противодействие на протестиращите.

В Париж и района са спрени отпуските и почивните дни на всички полицаи, а към столицата са прехвърлени допълнителни сили от други региони.

Префектурата на полицията в Париж обяви, че в централната част на града са обособени няколко зони, в които демонстрациите са категорично забранени. Това са районът на "Шанз елизе" и намиращия се в съседство Елисейски дворец, площад "Шарл де Гол", на който се намира Триумфалната арка, районите на Сената, Националното събрание, двореца Матиньон (резиденцията на премиера) и катедралата "Парижката Света Богородица".

Под специален режим на контрол минават площад "Трокадеро", разположен на отсрещния на Айфеловата кула бряг на Сена, както и районите на Венсенския и Булонския лес.

Споделяне

Още от Европа