Нови снегове затвориха пътища, спряха влакове

В Харманли, Свиленград и Любимец остава бедствено положението

Замръзналата река Дунав край Силистра, сн. БГНЕС

Нов обилен снеговалеж в Западна България затвори временно пътища в страната. Паднала лавина в Конявската планина спря движението по пътя Перник – Кюстендил преди обед. Проходът “Петрохан” също беше затворен временно за движение докато се почисти.

Сняг вали и в София, Софийско, Перник, Кюстендил, Видин, Монтана, Пазарджик, Русе, Разград, Стара Загора. Силни са валежите в районите на Видинско и Сливница. Заради лошото време ученическата ваканция е продължена в областите Силистра и Видин.

 

В почти цялата страна е обявен оранжев код за опасно време. В пет области - Благоевград, Хасково, Ямбол, Бургас и Варна, е обявен жълт код, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология на БАН. Времето е опасно. Прогнозирани са метеорологични явления с голяма интензивност. Възможни са щети и жертви. От МВР предупреждават да се пътува само в краен случай и хората да се информират за метеорологичните условия и да избягват рисковете.

 

В общините Харманли, Свиленград и Любимец остава обявеното бедствено положение, като спасителните и аварийно-възстановителните работи продължават.

 

Затворени пътища

 

Паднала лавина в Конявската планина блокира пътя Перник – Кюстендил до обед. Всички пътуващи в това направление се пренасочваха през Дупница. Има закъсали автомобили, а видимостта е силно ограничена заради интензивния снеговалеж. Автобусите, пътуващи от Кюстендил за София и Дупница, са спрени, казаха от автогарата в Кюстендил.

 

Затруднени са доставките на хляб, мляко и други хранителни продукти в Кюстендил и околните села, предаде радио “Фокус” – Кюстендил. Снабдителите не са стигнали до много от кварталните магазини, както и търговските обекти в селата. Изключително трудно е свързването с таксиметровите компании. Някои от фирмите отказват да обслужват адреси на непочистени улици.

 

Товарните автомобили, пътуващи към ГКПП-Гюешево и Дупница, в района на местността Черна нива трябва да се движат с вериги, както и да бъдат без ремаркета и полуремаркета.

 

Проходът “Петрохан” временно е затворен за движение на превозни средства докато се почисти снегът, казаха от агенция “Пътна инфраструктура”.  През прохода “Предела” товарните автомобили, също трябва да се движат без ремаркета и полуремаркета.

 

Пътят към високопланинската туристическа местност Узана, край Габрово, се преминава само с вериги и при тежки зимни условия. Вали сняг, духа силен северозападен вятър, който навява двуметрови преспи. Снежната покривка от метър и половина е нестабилна и крие опасност от лавини, предупреждават от общинския съвет за сигурност при местната администрация в Габрово. По пътя Хасково-Харманли-Капитан Андреево автомобилите се пропускат контролирано до нормализиране на обстановката.

 

Остава забраната за движение на превозни средства над 10 тона по републиканската пътна мрежа в областите Силистра и Хасково.

 

В понеделник ще продължи възстановяването и укрепването на дигите на река Марица в района на Свиленград. Пътят село Иваново - Харманли ще бъде затворен за движение за всички моторни превозни средства до приключване на операцията.

 

Спрени влакове

 

Заради тежките зимни условия и липса на изправни железопътни състави е спряно движението на няколко влака, съобщиха от БДЖ. Четири пътнически композиции няма да се движат в участъка Левски – Свищов – Черквица. Спира се и влакът Плевен – Левски, който обичайно тръгва от Плевен в 21.50 ч. Двата крайградски пътнически влака между Пловдив и Пещера, които бяха отменени на 10 февруари продължават да не се движат. За пасажерите от тези два влака е осигурен превоз с автобуси между Пловдив и Пещера. Движение на влакове не се осъществява и в железопътния участък между Левски и Ловеч.

 

Остава спряно и движението на влаковете между гарите Самуил и Силистра. В железопътния участък между Харманли и Свиленград също продължава да не се движат влакове заради нанесените сериозни щети по жп мрежата от наводненията в региона.

 

Все още не е възстановено движението на международните влакове по Дунав мост. По тази причина пътниците от тях се превозват с микробуси между Русе и Букурещ.

 

Движението на всички други влакове в страната се осъществява нормално, като са възможни известни закъснения поради тежките зимни условия, предупреждават от БДЖ.

 

Отменени и закъсняващи полети на софийското летище

Полетите на Летище София се извършват с известни закъснения заради снега и обработката срещу лед на пистите и самолетите, съобщиха от аеропорта. Информацията е към 12.30 часа.

Летище София работи в зимни условия, но с добра видимост. Закъснение има при седем излитащи полета за Франкфурт, Истанбул, Тел Авив, Ларнака, Атина, Виена и Лондон, и два кацащи – от Ларнака и Лондон.

Отменен е полетът за Атина. Самолет от Бургас е пренасочен за кацане в Пловдив, а полет от Виена е пренасочен към летището в Бургас.

 

Бедствено положение в Харманли, Свиленград и Любимец

 

Остава обявеното бедствено положение за общините Харманли, Свиленград и Любимец.

 

В област Хасково продължават операциите за ликвидиране на последиците от наводнението. Екипи на пожарната отводняват сгради, предприето е разчистване на терена и организиране на денонощен наблюдателен пункт на язовир “Елена”. Периодично се осъществява постепенно сваляне нивото на преливника на язовира с механизирана техника с цел регулирано допълнително източване.

 

Екипите на БЧК разпределят помощи, облекла, обувки, завивки, легла и оборудване на фургони за нуждаещите се. Горското стопанство в Хасково снабдява с дърва за огрев местното население и участва в издирването на пътник от пропадналия автомобил в реката от моста па пътя Харманли – Иваново.

 

Осигурена е доставка на питейна вода в селата Васково, Оряхово, Дрипчево, Изворово и Черепово.

 

Екипите на ЕВН и ВиК са осигурили електроснабдяването и водоснабдяването на доставените фургони и годните за ползване сгради в село. Продължава оценяването и описването на щетите от наводненията от комисии в района на село Бисер.

 

По данни на експлоатационните дружества състоянието на комплексните и значими язовири в страната е нормално. Няма преливащи язовири от каскада “Арда”, нивото им продължава да спада. Продължава контролирано да се освобождава обем чрез основните изпускатели в язовирите "Тракиец”, "Г. Трайков”, "Йовковци”, "Долни Чифлик”, "Г. Чифлик” и "Пчелник”. Дадени са предварителни указания за понижаване на водните нива в потенциално опасните язовири и е организирано постоянно наблюдение за състоянието им.

 

Контролира се нивото на яз.“Заставата”, община Свиленград и хвостохранилището “Ерма река”. Водните количества в долното течение на р. Марица и нейните притоци р ека и река Сазлийка са високи за месец февруари. Водните количества в долното течение на река Тунджа са също над нормата за месец февруари.

 

На проблемния язовир край село Елена, в понеделник ще бъде разрушена част от стената, за да се освободи събраното количество вода и да се изпусне контролирано. На акцията ще присъства министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, който от миналата сряда отговоря за техническото състояние на всички язовири.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?