Нови улични сблъсъци в Хонконг

Нови улични сблъсъци в Хонконг

Изправената пред мощна протестна вълна лидерка на Хонконг Кари Лам каза днес, че протестиращите в автономния китайски град, които се опитват да го "парализират", са изключително самолюбиви, предаде Ройтерс във вторник. Тя изрази надежда, че всички университети и училища ще призоват студентите и учениците да не участват в улично насилие.

Лам говори пред журналисти ден след като полицията простреля един от протестиращите, а друг се самозапали. Градът преживя един от най-драматичните си дни в продължаващите вече пет месеца улични протести и безредици.

Според Лам насилието, разтърсващо бившата британска колония, превишава исканията на протестиращите за демокрация и с необузданите си действия те са се превърнали във "врагове на народа".

Тя каза, че няма да се огъне пред натиска и да приеме политическите искания на демонстрантите и увери, че нейната администрация "няма да пожали сили", за да прекрати антиправителствените протести, превърнали града в бойно поле.

Тази сутрин полицията отново прибягна до сълзотворен газ, за да разпръсне протестиращи край градския университет на Хонконг в района Кулон Тон. До безредиците се стигна, след като демонстрантите - предимно студенти, се опитаха да блокират улиците и да парализират градския транспорт. Днес властите наредиха спиране на занятията в практически всички университети.

Само през вчерашния ден при различни инциденти в града бяха ранени над 60 души. Двама от пострадалите са в критично състояние, включително 21-годишен студент от колеж, който е с огнестрелна рана в корема.

САЩ изразиха снощи "огромно безпокойство" от новата вълна от улично насилие в Хонконг. Говорител на Държавния департамент каза, че Вашингтон наблюдава с голяма загриженост ситуацията и призова всички участници в сблъсъците - както полицията, така и протестиращите, да се въздържат от провокации и насилие.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят