Кристиан Вигенин:

Новите санкции няма да се отразят пряко върху България

Министърът си тръгва с чувство за изпълнен дълг

Кристиан Вигенин. Сн. БГНЕС

Нашата оценка е, че санкциите на ЕС срещу Русия на практика няма да се отразят пряко върху България, заяви в четвъртък министърът на външните работи в оставка Кристиан Вигенин на прощалната си за този пост пресконференция.

Иска ми се това да бъдат последните санкции, които се налагат по отношение на Русия, защото всички следващи стъпки, ако се върви в тази посока, биха могли да доведат и до потенциални загуби за България, добави външният министър в оставка.

 

Това по думите му обаче вече е част от по-големия процес на търсене на решение на кризата в Източна Украйна. България е за политическо решение, а разширяването на санкциите е провокирано от факта, че все още Русия не е направила необходимото да се ангажира по-пряко с възстановяването на преговорите и със спирането на огъня в Източна Украйна. По думите на Вигенин опитите за мирно решение към този момент се провалят, но то няма алтернатива.

На въпрос дали ще бъдат засегнати проектите по модернизация и ремонти на руска техника Вигенин, цитиран от БТА, уточни, че тези санкции няма да засегнат вече действащи договори, а продължаването на тези договори няма да се счита за нов договор.

И Вигенин подкрепял Кристалина Георгиева, критикувал процедурата

 

Кристиан Вигенин, чието име бе спрягано от съпартийците му като евентуален кандидат за български еврокомисар, отбеляза, че подкрепата, декларирана от премиера Пламен Орешарски на 16 юли за кандидатурата на Кристалина Георгиева за върховен представител за външната политика, не е била едностранна, а той самият също е изразил такава подкрепа.

 

Ако съм имал известен критичен тон по отношение на процедурите, те не са свързани с личността на Георгиева, а с начина, по който едностранно от президента тази кандидатура беше обявена в телевизионно предаване, коментира Вигенин. Според него е можело и е било нужно да има консултации, да се обмисли кои са важните за България ресори и кои са подходящите кандидати.

Ако Кристалина Георгиева има амбициите да заеме този пост, мисля, че сега е времето да започне да коментира и външнополитически въпроси, отбеляза Вигенин и добачи, че е хубаво междувременно да се водят разговори за възможни други ресори. Според него постът върховен представител за външната политика е представителен, но преките ползи за страната ни от него са по-малки, отколкото от някои други ресори, които не изглеждат чак толкова престижни.

Която и да е номинация ще получи и моята персонална подкрепа, декларира Вигенин. Той отбеляза, че като външен министър се е срещал с Кристалина Георгиева, обсъждали са важни въпроси и не са имали противоречия. Въпросите, които повдигнах, са изцяло принципни, подчерта той.

 

"Излизам от министерството с чувството на изпълнен дълг"

Излизам от министерството с чувството на изпълнен дълг към държавата, към българската външна политика, заяви министърът в оставка.

Той се надява да има добър диалог и със следващия служебен министър, а и с министъра след това, защото няма място във външната политика за партийно боричкане и противопоставяния. Време е да не подхождаме партийно към външната политика и към самата дипломатическа служба, допълни Вигенин.

По думите му служителите са били оценявани по техните качества и професионализъм, без значение от техните политически пристрастия.

 

Вигенин посочи, че е запазил добрия диалог с президента.

Според него въпреки сложната вътрешнополитическа среда през изминалата година българската външна политика е била стабилна, предсказуема и е постигала своите цели.

 

Вигенин посочи, че в украинската криза важен елемент е била ролята на НАТО и сме успели да оценим важността на нашето членство в алианса. Независимо от сложната международна среда сме успяли да запазим и каналите за комуникация с Руската федерация.

Като цяло успяхме да осигурим важния стратегически баланс в отношенията на България с външния свят, обобщи Вигенин.

Министърът посочи още, че е посетил всички столици на страните, през които минава "Южен поток". Всяка една от тези страни държи на този проект, той е важен за енергийната сигурност на Европа като цяло, но особено на Югоизточна Европа и част от страните от Централна Европа, коментира той. Разчитам, че диалогът между ЕК и руската страна ще продължи, посочи Вигенин. Страна член на ЕС не може да реализира проект, който не е по европейските правила, но има много детайли, които при добра воля могат да бъдат решени, подчерта Вигенин.

Споделяне

Още от България