Новите случаи на Covid-19 са 25, премиерът сложи край на брифингите

Карантината за пристигащите от трети страни и носенето на маски остават

Новите случаи на Covid-19 са 25, премиерът сложи край на брифингите

Новите случаи на заболели от коронавирус за изминалото денонощие са 25, а един мъж е починал. Това съобщи ген. Венцислав Мутафчийски, началник на Националния оперативен щаб на редовния брифинг в четвъртък.

Преди него премиерът Бойко Борисов лично съобщи, че пресконференциите се прекратяват, но щабът ще продължи да работи до края на годината.

"Не искам да си приписвам заслуги, но ние направихме чудо. Никой друг колега не успя да го направи в света. Избегнахме това, което се случи по света - с дисциплина", каза Борисов през журналисти.

"Днес правим 100 дни, откакто издадох заповедта за оперативния щаб. Пак ще благодаря на всички българи, на щаба, социалните работници, лекари и т.н. Справихме се прекрасно в една много тежка зараза и пандемия. Надяваме се да няма втори, трети вълни, надяваме се всичко това да утихне, но с приключването на ежедневния брифинг на щаба целя само едно: за това лошо нещо, което се случи на света - в Испания удължиха извънредното положение, видяхте какво се случва в САЩ, мисля че това го избегнахме поради няколко причини. Дистанцията, дисциплината и дезинфекцията дадоха възможност да подготвим болниците, леглата, лекарствата. Огромен труд се вложи, но ние успяхме да третираме нашите болни с това, за което светът каза, че е най-ефективно от първия миг. На щаба да кажа благодаря. На всички, които денонощно работихте", каза още премиерът.

Щабът продължава работа, информацията няма да се спира

Националният оперативен щаб няма да бъде разформирован и ще продължи да работи до 31 декември, за да "може да сме готови, ако дойдат по-лоши събития", допълни премиерът.

"Информацията няма да бъде спряна, но трябва да се научим да живеем с вируса. Той не е утихнал, но ние чисто психологически искаме да се върнем по-бързо към нормалния начин на живот. Дано нямаме повод наново да възстановяваме този щаб. До 31 декември щабът трябва да гарантира задоволяването с тестове, маски, лекарства и облекла", разясни премиерът.

"Дистанцията и дезинфекцията са категорично доказани в борбата срещу Covid-19. Те трябва да продължат да се спазват. Нека продължим да си мием ръцете и след 15 юни. Който иска, нека да носи маска на закрито. Трябва да се пазим, няма ваксина, няма лекарство", каза още Борисов.

Карантината за пристигащите от трети страни остава

Засега 14-дневната картина за пристигащите от трети страни ще остане, заяви премиерът.

"От 15 юни се надяваме да пуснем движението между България и Гърция. Мицотакис не иска по-рано, защото ги е страх. Той ще ни посети на 24 юни", допълни Борисов, който в сряда проведе телефонен разговор с гръцкия си колега.

Всичко, което се харчи във връзка с коронавируса, се харчи по-най-прозрачния начин и всяко едно министерство ще се отчете, обеща Борисов.

"Ще кажем къде се реализирани парите, които сме получили" от Европейския съюз, допълни премиерът и напусна брифинга, за да отпътува към Габрово, където днес ще бъде открит обходният път на града към тунела под Шипка.

25 нови случая за последното денонощие

За последното денонощие има 25 нови случая за коронавирус у нас, с което общият брой става 2585, съобщи ген. Мутафчийски.

Осем от тях са в София, един в МБАЛ "Самоков", амбулаторни 6, Пазарджик - 7, Ямбол - 3, Сливен -2, Разград -2, Видин, Пловдив и Русе по един.

Има един нов случай на дете - момче на 17 години от София. То е без симптоми и е на домашно лечение.

Има и два нови случая на заразени медици. Това са лекари от Пловдив и Сливен. Така общият брой на заразените с Covid-19 медици става 270.

Починал е 68-годишен мъж в Благоевград през изминалото денонощие, с което броят на жертвите на коронавируса стават 147, каза Мутафчийски.

Отчетът за 100-те дни

По думите му при работата на щаба основната цел е била да се поддържа ниска заболеваемост, за да може здравната система да се справи. Тази цел я изпълнихме, отчете шефът на ВМА.

Повишената бройка на заболели се наблюдаваше през април, после имаше пик на смъртността - за първи път отбелязахме 11 случая на смъртност, която се задържа за по две седмици.

Следващия момент с повишена заболеваемост е в седмицата 20-26 април, когато достигнахме най-много регистрирани за една седмица - 433 души новозаразени за седмица. За радост друг такъв пик нямаше.

Закономерно след това имаше спад, когато се откриха доста ограничени клъстери, които туширахме, но не можахме да предотвратим повишената смъртност около средата и след средата на май. Тогава беше регистрирана седмица с 18 и друга с 20 починали.

Към момента има прекръстосване на кривите, което се наблюдава от 24 май - на новозаразените спада, а тази на излекуваните расте, каза Мутафчийски.

Той допълни, че смъртността е в ниски граници в момента - около 10 на седмица.

"Искам да благодаря на всички български граждани за тяхната самодисциплина, на всички наши колеги, които работиха много усърдно. Успяха да се реорганизират болниците - да благодаря на всички директори и най-вече на тези, които работиха на първа линия и се справят с този огромен проблем", каза в заключение ген. Венцислав Мутафчийски.

Споделяне

Още по темата

Още от България