Новите учебници за втори и шести клас ще са готови за началото на учебната година

Новите учебници за втори и шести клас ще са готови за началото на учебната година

Учебниците за втори и шести клас ще бъдат готови навреме за началото на новата учебна година. Ако възникнат някакви логистични затруднения при доставката на хартиените екземпляри, първите уроци ще бъдат предоставени от издателствата в pdf формат още на 15 септември т.г. Това съобщиха от Министерството на образованието и науката в четвъртък.

От МОН уверяват, че учебниците за осми клас също ще бъдат навреме в търговската мрежа, а тези за първи и пети клас - в училищата. Такива ангажименти са поели членовете на Асоциацията "Българска книга" на поредна среща в Министерството на образованието и науката. МОН и издателите са се разбрали да бъдат съкратени някои от сроковете за оценка на учебниците, тяхното отпечатване и доставка в училищата. Бързането се налага от факта, че заповедта за откриване на процедура по оценяване и одобряване на проекти за учебници за втори, шести и осми клас е издадена на 28 април 2016 г., а срокът за подаване на проектите е 12 месеца. Това означава, че няма как оценяването и одобряването на учебниците да започне преди началото на май тази година.

По-кратък ще бъде периодът, в който ще работи контролната комисия, както и срокът, в който готовите проекти ще бъдат доставени в училищата, за да могат да бъдат одобрени от учителите за пригодност. Ще се намали и времето, за което ще бъдат преглеждани документите на кандидатстващите издателства.

Издателите ще получат в самото начало на процедурата по оценяване и одобряване и кодовете, по които училищата избират учебници.

Предстои МОН да изготви окончателен график за дейностите, свързани с оценяването, одобряването, отпечатването и с доставката на учебниците.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?