Новият австрийски канцлер отхвърли твърденията за източна коалиция в ЕС

Себастиан Курц
Новият австрийски канцлер Себастиан Курц отхвърли твърденията, че правителството му ще се сближи по-тясно с източните държави членки, конкретно с Вишеградската четворка, влязла в конфронтация с ЕС заради мигрантите и други въпроси, съобщи Асошиейтед прес.
 
Курц е начело на управляваща коалиция с традиционно евроскептичната Австрийска партия на свободата. Неговото правителство встъпи в длъжност малко преди Коледа. Както неговата политическа сила - консерваторите от Австрийската народна партия, така и АПС възприеха твърда линия по въпроса за миграцията.
 
Тъкмо това стана причина за предположения, че Австрия може да се сближи със страните от Вишеград (Унгария, Полша, Чехия и Словакия), отдалечавайки се същевременно от западните си съюзници в ЕС.
Днес Курц, 31-годишният най-млад европейски лидер, предупреди да не се "преекспонират нещата".
 
"Има мерки и инициативи, по които срещаме добра воля сред западноевропейските страни", каза той пред репортери след заседание на кабинета. "По други вероятно ще получим похвали от страните от Вишеград, а по трети вероятно ще имаме разбирателство с всички останали 27 държави членки."
 
През следващите няколко седмици Курц възнамерява да посети Париж и Берлин. Той изрази очакване за "положителни разговори" с германския канцлер Ангела Меркел. "Германия е нашият най-голям съсед, нашият най-важен икономически партньор", подчерта той.
 
За френския президент Еманюел Макрон, който се очерта като радетел за реформиране на ЕС, Курц заяви: "Без съмнение е положително за всички нас в ЕС, че има френски президент, който се стреми да промени нещо в ЕС".
 
Курц призова ЕС да бъде силен "по големите въпроси" като охраната на границите, но да остави много от политическите решения на страните и регионите.
 
През второто шестмесечие на 2018 г. Австрия ще бъде ротационен председател на съюза, точно когато той би трябвало да завършва работата по условията за излизане на Великобритания.
 
"Силно се надявам да съумеем да направим така, че излизането на британците да премине по организиран начин", каза Курц. Той изрази мнение, че ако това не стане, вреди ще понесат и двете страни.
Споделяне

Още от Европа