Новият председател на Европейската либерална младеж е от ДПС

Антоанета Асенова е избрана по време на първия дигитален конгрес на организацията

Новият председател на Европейската либерална младеж е от ДПС

Новият председател на Европейската либерална младеж (LYMEC) е Антоанета Асенова, чиято кандидатура беше издигната от Младежкото ДПС.

Това се случи по време на първия дигитален конгрес на организацията, в който участваха 130 младежи, съобщиха от офиса на евродепутата Илхан Кючюк, който е председател на Младежкото ДПС.

Младите либерали избраха още членове на ръководството и делегати за предстоящия конгрес на АЛДЕ. Той ще се проведе през есента в Стокхолм, Швеция. Сред избраните делегати за предстоящия конгрес е и членът на Младежко ДПС Танзер Юсеинов.

Това е поредният успех за Младежко ДПС след избирането на Илхан Кючюк за вицепрезидент на АЛДЕ, Гюлфие Арнаудова и впоследствие Сюлейман Шабан за вицепрезиденти на Международната федерация на либералната младеж (IFLRY), е посочено в съобщението.

"Изключително благодарна съм на Младежко ДПС за номинацията и съм признателна на организациите, членуващи в LYMEC, за гласуваното доверие и оказаната подкрепа. Настоящият момент не е лек – пандемията от коронавирус постави пред глобално изпитание не само системите на здравеопазване, икономическата стабилност и пазарите на труда – а това неминуемо винаги има силен отзвук върху младежката безработица, но оставя своя отпечатък и върху солидарността между нашите общества" каза Антоанета Асенова в заключителното си слово.

"Искам да поздравя LYMEC за креативността и амбициозността да проведат първия си дигитален конгрес. С това младите либерали показаха, че имат необходимия потенциал и готовност да играят ключова роля в бъдещето на Европа", заяви председателят на Младежко ДПС Илхан Кючюк.

Движението на европейската либерална младеж (LYMEC) е основано през 1976 г. Към днешна дата организацията представлява повече от 210 000 млади либерали от 58 организации в 33 европейски страни.

В нея членуват както организации (Member organisations), така и индивидуални членове (Individual Members). Като младежко движение LYMEC се стреми към развитие на европейско политическо и образователно съзнание. От друга страна, то търси своята политическа роля в Европа, като работи с други либерални организации, като например АЛДЕ партията и нейната парламентарна група в ЕП. Младежко ДПС членува в LYMEC от 2005 година.

Антоанета Асенова е член на ръководството на Европейската либерална младеж (LYMEC) от април 2018 г.  От 2014 г. тя работи като акредитиран парламентарен сътрудник към делегацията на ДПС в Европейския парламент. На последните европейски избори беше кандидат за евродепутат от листата на ДПС.  Завършила е магистратура по международно и сравнително право към Tulane University. Магистър по право от Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Споделяне

Още от Европа