Новият президент на Еквадор обсаден от 3000 демонстранти

Новият президент на Еквадор обсаден от 3000 демонстранти

Безредиците в столицата на Еквадор Кито продължават въпреки снощното решение на парламента да свали президента Лусио Гутиерес, чиято оставка беше основното искане на протестиращите, предадоха в четвъртък ИТАР-ТАСС и ДПА.

След гласуването снощи Гутиерес избяга от президентския дворец, когато охраняващите го войски напуснаха постовете си. Армията затвори летището, за да му попречи да напусне страната. Бившият държавен глава е потърсил убежище в бразилското посолство в Кито.

Гутиерес дойде на власт като представител на левицата преди две години, но загуби доверието на собствените си привърженици, след като въведе пазарни реформи. Миналата седмица той се опита да уволни Върховния съд, което предизвика масови антиправителствени протести и радикализира социалната и политическата криза в страната.

Няколко часа след като новият президент Алфредо Паласио положи клетва в четвъртък, демонстрантите нахлуха в сградата на парламента. Няколко депутати са били набити, съобщават местните медии. В сградата е блокиран и Паласио, обкръжен от 3000 демонстранти.

Конгресменът Марчело Доти от управляващата коалиция, която по-рано свали от власт Гутиерес, каза пред Си Ен Ен, че Паласио е взет за заложник, заплашван е от протестиращите и не може да напусне сградата, предаде ДПА.

В Кито цари хаос, но след кървавите протести предишните дни, днес медиите описват обстановката като "сравнително спокойна". Стотици хора празнуват слизането на Гутиерес от власт, като стрелят във въздуха, пеят и горят знамето на неговата партия.

В центъра на столицата продължават демонстрациите под лозунга "Всички трябва да си отидат". Участниците настояват парламентът да бъде разпуснат. В петък Гутиерес разпусна Върховния съд, припомня ДПА.

В същото време бразилското правителство се съгласи да даде дипломатическо убежище на Гутиерес. Това съобщи агенция Франс прес, като се позова на говорител на бразилското външно министерство. Даването на политическо убежище е регионална традиция и се вписва в международното право, изтъкна бразилското ведомство.

 

Споделяне

Още от Свят