Новият шеф на НС Никола Минчев: Няма да допусна процедурни хватки

Никола Минчев, Снимка: БГНЕС

"Заедно с всички колеги ще работим за разумна и конструктивна дискусия, по същество, без процедурни хватки, без да превръщаме Народното събрание в място на скандали".

Това каза пред журналисти новият председател на Народното събрание - Никола Минчев от "Продължаваме промяната" (ПП). Според него най-важно е да се спазва правилникът. "Вече се работи за новия правилник", посочи Минчев, но не даде пример с конкретни промени.

Минчев беше избран със 158 гласа "За", 1 "против" и 72 "въздържал се". Единствената друга кандидатура за поста беше на крайно националистическата партия "Възраждане", която е най-малката формация в новия парламент. Номинацията на формацията беше депутатът ѝ Цончо Ганев, който обаче получи подкрепата единствено на 13-те депутати от "Възраждане". 

"Нека работим за това Народно събрание в рамките на един пълен 4-годишен мандат да наложим нов модел за правене на политика. За мен е чест да бъда председател в един толкова отговорен момент. Ще работя българският парламент да бъде място за градивно говорене и закони",  каза Минчев, след като бе избран за шеф на парламента. 

Той няма да бъде първи ротационен председател, а постоянен и единствен шеф на парламента. Идеята за ротациите е била обсъждана и стана публична заради изтекло писмо на ръководството на участващата в "Демократична България" партия ДСБ до членовете на Изпълнителния ѝ съвет. Бъдещите партии в управлението са се отказали от тази идея.

Избрани бяха и 7 зам.-председатели на парламента - по един от всяка формация. Това са Мирослав Иванов от "Продължаваме промяната", Росица Кирова от ГЕРБ, Мукаддес Налбант от ДПС, Кристиан Вигенин от БСП, Ива Митева от "Има такъв народ", Атанас Атанасов от "Демократична България" и Цончо Ганев от "Възраждане".

В последните два кратки парламента председател беше Ива Митева от „Има такъв народ“. Сега преди да започнат преговорите по сектори между експертите на четирите формации, участници в преговорите неофициално посочваха, че тя със сигурност отново ще заеме поста. Това не беше особена изненада, тъй като тя е относително приемлив вариант за всички формации, които се опитват да съставят мнозинство.

През последните дни обаче участници в преговорите заговориха и за друг потенциален кандидат за председателския пост - лидерът на БСП в оставка Корнелия Нинова, но тя няколко пъти отрече и последно се говореше, че ще стане вицепремиер. Часове преди началото на заседанието неофициално се заговори, че в крайна сметка председателят ще е от ПП.

Минчев е завършил право в СУ "Св. Климент Охридски", работил в адвокатската кантора "Джингов, Гугински, Кючуков и Величков". Владее български, английски и немски. 

Новият председател на парламента призна, че е без опит във воденето на голям екип от хора, но няма притеснения, че ще се справи с новите си отговорности. "Ръководил съм екип от хора доколкото ми се е налагало в адвокатската ми практика. Екип от 240 души не съм, но за всичко си има първи път", обясни той и добави, че ще разчита на опита на зам.-председателите. 

Попитан кога е получил предложението да стане шеф на Народното събрание, Минчев отговори, че не може да си спомни, но поканата дошла от Кирил Петков. 

Споделяне

Още по темата

Още от България