Коалиционният договор: 180 страници за внимателен и безгрешен прочит

Нинова очаква подписване до 7 дни, а Петков се надява и на кабинет в този срок

Коалиционният договор: 180 страници за внимателен и безгрешен прочит

Засега проектът на коалиционно споразумение между първата политическа сила "Продължаваме промяната" и БСП, "Има такъв народ" и "Демократична България" е 180 страници. Очаква се да бъде подписано следващата седмица и вече да има яснота за министерските постове.

Това се разбра от думите на съпредседателя на "Продължаваме промяната" Кирил Петков пред журналисти в първия ден на 47-ото Народно събрание.

"Сега трябва да чета 180 страници внимателно, за да сме сигурни, че не допускаме грешки в политиките. След това трябва да се изпратят до коалиционните партньори, те да направят същото, след това да ни върнат, ако имат някакъв коментар. Така че то си е процес. Представете си един голям договор как се чете и трябва да се прави и на ниво юристи, и на ниво водачи на групи", каза Петков.

Той уточни, че в събота и неделя предстоят интензивни разговори и ако са успешни, подписването на споразумението се планира за началото на следващата седмица. Едва след това ще бъдат коментирани имена на министри.

Кирил Петков отрече да има договорена формула за квотно разпределение на министерските постове. "Искаме всяка от групите да се чувства пропоционално представена в правителството", каза още той.

По-рано тази седмица социалистът Румен Гечев заяви, че вече има ясно разпределение и то е 8 министри за ПП, 4 за БСП, 3 за ИТН и 2 за ДБ. Според източници на Medaipool обаче това разпределение е претърпяло промяна и се очаква ИТН да има четирима министри. 

Лидерът на БСП в оставка Корнелия Нинова обяви, че Националният съвет на партията се събира във вторник, за да се произнесе по споразумението и ако реши за го подкрепи, е "съвсем реалистично" да го подпише до петък.

Решения за подписване на споразумението трябва да вземат и ръководствата на партиите в "Демократична България", което също отнема време. Вероятно 2-3 дни, след като получат предложението на ПП за коалиционно споразумение, ще са нужни, за да го обсъдят с експертите си и съответните органи да го одобрят.

По думите на Петков, след като бъде подписано споразумението, всяка една партия ще предложи имена на министри. Не е тайна обаче, че такива вече се обсъждат. Участници в преговорите от четирите партии от дни коментират неофициално, че има кандидати за почти всички постове, но всяко решение е предпоследно.

"Ще обсъдим имената заедно и накрая, надявам се следващата седмица, това е моята надежда, да имаме предложение за кабинет", каза още Петков.

По-рано в петък той изрази надежда споразумението да се подпише в началото на седмицата и кабинетът да бъде подложен на гласуване до края ѝ. Сега обаче беше по-уклончив за сроковете.

Междувременно президентът Румен Радев обяви, че в понеделник ще се проведат задължителните по конституция консултации преди връчването на първия проучвателен мандат за съставяне на правителство. Според основния закон няма срок, в който държавният глава да връчи мандата на първата сила, която в случая е "Продължаваме промяната". Самата формация обаче има 7 дни, за да го върне изпълнен или не.

По-късно Андрей Гюров от "Продължаваме промяната" обяви пред БНР, че четирите формации обмислят създаване на Коалиционен съвет за решаване на спорни въпроси. "Със сигурност една такава коалиция, особено от четири партии, трябва да има механизъм, в който въпросите да бъдат обсъждани първо вътре в коалицията преди да стигнат до пленарна зала. Така че - да, в коалиционното споразумение и в документите, които ще определят по-нататък действията на правителството, ще има такъв механизъм", добави той. Важното обаче е дали този механизъм ще е действително работещ и какви ще са правомощията му, защото и при правителствата на ГЕРБ също имаше коалиционни съвети, но те заседаваха рядко и не взимаха реалните решения за властта. 

Още се търси пост за Нинова

Петков отказа да отговори дали Корнелия Нинова ще е вицепремиер, който отговаря за държавните фирми, както неофициално говорят участници в преговорите. Самата тя също отклони въпросите като каза, че отказва "всеки ден да обяснява какво ще бъда и какво няма да бъда".

По всичко изглежда обаче, че изискването на Нинова да получи висок пост в новото управление е сериозно предизвикателство в преговорите. ПП, ИТН и ДСБ нямат мнозинство, ако в него не участва БСП и така всички са заложници на Нинова, за която единственото, което има значение е, да се задържи на лидерския пост в партията и да не допусне представители на вътрешната опозиция да заемат места във властта.

Петков отказа коментар и по въпроса дали служебни министри ще останат в редния кабинет, каквато информация има за образователния министър Николай Денков, за вътрешния Бойко Рашков, както и за служебния премиер Стефан Янев, който да стане министър на отбраната.

Според Петков "всички спекулации, които излизат по медиите, вкарват непродуктивен шум в системата".

Засега изглежда сигурно, че Петков ще е премиер, а другият съпредседател на Продължаваме промяната Асен Василев ще е финансов министър и вероятно вицепремиер.  

Виктория Василева от ИТН и Владислав Панев от ДБ коментираха пред БНР, че ще изпълнят поетите ангажименти и ще подпишат коалиционното споразумение.

"Доколкото се подготвя доста подробно коалиционно споразумение, според мен ако то обхваща всички мерки, които трябва да бъдат взети и евентуалните коалиционни партньори са съгласни с тези мерки, то тогава не виждам защо да не опитаме", каза Панев.

"Ние сме последователни хора в това отношение. Ще си спазим ангажиментите", декларира от своя страна представителката на ИТН.

Кирил Петков отрече спекулациите за поста министър на спорта  към Димитър Бербатов:

"Единственото, което искам да кажа по неговата тема, е, че го подкрепям в неговата жажда да вкара прозрачност и правила в неговия сектор по същия начин, както и ние се опитваме да направим същото тук".

Споделяне

Още по темата

Още от България