Новият японски премиер предупреди за криза подобна на гръцката

Новият премиер Наото Кан предупреди в петък, че Япония може да се сблъска с финансова криза като гръцката, ако не овладее спешно набъбващия национален дълг, предаде Асошиейтед прес.

В първата си реч пред парламента, откакто пое поста, Кан, който преди това беше финансов министър, каза, че Япония - втората икономика в света, не може да си позволи повече нарастване на дълга, при положение че държавните финанси са под натиск от застаряващото и намаляващо население.

"Трудно е да се поддържа политика, която разчита прекалено много върху трупането на дългове. Както видяхме от случая с Гърция, финансите ни може да рухнат, ако доверието в държавните ценни книжа падне", посочи той.

Премиерът добави, че са нужни строги реформи, за да се постигне финансова стабилност, и предложи данъчни промени и съкращаване на излишните разходи.

Наото Кан се обърна към японския народ и поиска неговото доверие, изтъквайки, че не може да се управлява само с подкрепата на политици и партии.

Новият японски премиер отбеляза, че гръбнакът на външната политика на правителството му ще бъде съюзът със САЩ и укрепването на сътрудничеството със страните от азиатско-тихоокеанския район, включително с Китай и Южна Корея.

Наото добави, че ще се стреми да развива и връзките с Русия с оглед да бъде сключен мирен договор между двете страни и да се реши териториалният им спор за северните територии.

Междувременно подаде оставка един от министрите в кабинета три дни след неговото встъпване в длъжност.  Шидзука Камей, лидер на Новата народна партия, се оттегли от поста министър на реформата в пощите, в знак на протест, че главният коалиционен партньор Демократическата партия не пожела да удължи сесията на парламента, за да бъде приет законът за реформа в пощите.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?