Ново орязване с още 10% на разходите на министерствата

Ново орязване с още 10% на разходите на министерствата

Правителството ще одобри ново допълнително съкращаване на разходите на министерствата с 10%, съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев в понеделник. Това стана ден, след като министрите се събраха на извънредно заседание, за да обсъдят финансовото състояние на държавата до края на годината и параметрите на бюджета за следващата година. Тогава от думите на премиера и на някои от министрите стана ясно, че положението със средствата на централните ведомство е драматично.

В бюджета за тази година предишното правителство заложи буфер от 10% в разходите на министерствата. Към този буфер новото правителство добави свиване с още 15% на годишна база на разходите или още 7.5% за второто полугодие.

За тази година Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) е имало бюджет от близо 100 млн. лева. Сега предстои допълнителното 10-процентно съкращение, каза Плевнелиев.

МРРБ иска 500 млн. лева за капиталови разходи за догодина само за пътища и още 370 млн. лв. за текущи разходи и издръжка на пътната агенция. Предстои анализ на всеки проект от инвестиционната програма, за да се види къде могат да се съкратят разходите.

Дефицитът в бюджета на пътната агенция, която премина към регионалното министерство, е над 130 млн. лева. Това са неразплатени задължения към фирмите за зимно почистване и пътна поддръжка. Заради дълговете и обичайната практика на държавата да бави плащанията за строителство и поддръжка, компаниите не искат да сключват договори за почистване за предстоящия зимен сезон. Затова държавата ще изготви двустранни споразумения, в които ще е указано кога тези компании ще си получат парите. Ще им бъдат гарантирани кредитите от банките, за да финансират дейността си.

Споделяне
Още от Бизнес

Вярвате ли на приказката на Божков за Али Баба и подкупите към управляващите?