Ново орязване с още 10% на разходите на министерствата

Ново орязване с още 10% на разходите на министерствата

Правителството ще одобри ново допълнително съкращаване на разходите на министерствата с 10%, съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев в понеделник. Това стана ден, след като министрите се събраха на извънредно заседание, за да обсъдят финансовото състояние на държавата до края на годината и параметрите на бюджета за следващата година. Тогава от думите на премиера и на някои от министрите стана ясно, че положението със средствата на централните ведомство е драматично.

В бюджета за тази година предишното правителство заложи буфер от 10% в разходите на министерствата. Към този буфер новото правителство добави свиване с още 15% на годишна база на разходите или още 7.5% за второто полугодие.

За тази година Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) е имало бюджет от близо 100 млн. лева. Сега предстои допълнителното 10-процентно съкращение, каза Плевнелиев.

МРРБ иска 500 млн. лева за капиталови разходи за догодина само за пътища и още 370 млн. лв. за текущи разходи и издръжка на пътната агенция. Предстои анализ на всеки проект от инвестиционната програма, за да се види къде могат да се съкратят разходите.

Дефицитът в бюджета на пътната агенция, която премина към регионалното министерство, е над 130 млн. лева. Това са неразплатени задължения към фирмите за зимно почистване и пътна поддръжка. Заради дълговете и обичайната практика на държавата да бави плащанията за строителство и поддръжка, компаниите не искат да сключват договори за почистване за предстоящия зимен сезон. Затова държавата ще изготви двустранни споразумения, в които ще е указано кога тези компании ще си получат парите. Ще им бъдат гарантирани кредитите от банките, за да финансират дейността си.

Споделяне

Още от Бизнес