Ново руско издание копира Нюйоркър, но не си признава

Ръководството на знаменития американски седмичник Нюйоркър подозира, че появилото се неотдавна руско списание Нов очевидец копира тяхното издание и възнамерява да се занимае с този въпрос.

Както съобщава на сайта си в. Москоу таймс, директорката на отдела за връзки с обществеността на Нюйоркър Пери Дорсет била много изненадана преди седмица, когато разлистила първия брой на руския Нов очевидец и решила да се консултира с юристи.

Руското списание доста копира замисъла на американското и дори ползва същия макет.

Освен това Нюйоркър, който е един от най-старите седмичници в света, е известен със своите есета, публицистика и белетристика. Нов очевидец също се самоопределя като художествено - публицистично списание.

На всичкото отгоре, сътрудниците на руското списание не крият, че задачата им била именно да направят нещо, което да прилича на Нюйоркър. Те обаче не са съгласни тяхното издание да бъде разглеждано като копие на американското.

Руски издателски къщи се опитваха да получат права за издаване на подобно на Нюйорър списание, но им беше отказано.

След отпечатването на първия брой издателите на Нов очевидец са изпратили един брой в Ню Йорк.

Пери Дорсет твърди, че била озадачена, след като се запознала с него. "Ние не можем да забраним издаването на чужд седмичник. Но нашите юристи внимателно ще се поинтересуват, за да разберат дали то нарушава или нашите права", каза тя.

Още от Свят

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: