Ново силно земетресение във Филипините

Ново силно земетресение във Филипините

Земетресение с магнитуд от 6,3 беше регистрирано във вторник на остров Самар, в центъра на Филипините, съобщи геофизичният институт на САЩ, цитиран от Франс прес.

Новото земетресение беше усетено ден след смъртоносния трус в северната част на архипелага. Новият трус е бил в местността Тутубиган - на стотина километра южно от епицентъра на вчерашния трус в северната част на Филипините, който беше с магнитуд 6,1.

Броят на загиналите от него нарасна до 15 днес, след като през нощта спасителните екипи работиха без почивка, за да достигнат до хора, затрупани под срутил се супермаркет. В отломките на търговския обект бяха открити още тела на загинали, съобщиха властите, цитирани от ДПА.

Говорителят на националната служба за справяне с бедствия Ед Посадас съобщи, че 24 души са изчезнали след труса и повечето от тях са били в супермаркета.

По-голямата част от загиналите са от провинция Пампанга, най-силно засегнатият район при вчерашния трус, който предизвика прекъсване на електричеството и пукнатини по пътища и мостове.

Трусът разтърси и столицата Манила, където някои сгради се напукаха и получиха и други повреди. След труса една от сградите остана облегната на съседната постройка.

Президентът на Филипините Родриго Дутерте, който трябваше да посети Пампанга по-късно днес, нареди на всички правителствени агенции и други органи да предприемат всички необходими стъпки, за да помогнат на пострадалите от земетресението, каза говорителят му Салвадор Панело.

След вчерашното земетресение на остров Лусон са били регистрирани над 400 вторични труса, предаде АФП. 

Споделяне

Още от Свят