Ново скандално изказване на Божидар Димитров възмути ромски активисти

Божидар Димитров

Инициативен комитет от Пловдив поиска оставката на директора на Националния исторически музей професор Божидар Димитров заради дискриминационно изказване срещу ромите, съобщи БНР.

Бившият общински съветник от ДПС Яшар Асан, докторът по философия Асен Колев и общественикът Николай Иванов настояха историкът да се извини за думите си в ефира на БНТ, че чужденците, които си купуват българско гражданство, имат повече принос за развитието на България, отколкото живеещите в “Столипиново” и “Факултето”.

Точният цитат на казаното от Димитров в сутрешния блок на телевизията е: “Айде, ще си говорим откровено, макар че могат да ме натиснат от някоя комисия – по дискриминацията, да речем – от тези граждани, които се раждат, да речем, в един пловдивски квартал, в един софийски квартал, с определени, интересни имена, които получават български паспорт, само защото са се родили в чертите на тези 111 000 квадратни километра. Какъв е техният принос към нацията и към държавата? С какво те укрепват престижа ѝ, финансите и т.н.? Точно обратното – тяхното съществуване като български граждани е с отрицателен знак“.

Според инициативния комитет точно тези хора, за които Димитров говори, са строителите на България, защото преди години са служили в “Строителни войски”, а в двата квартала има достойни хора и днес. По думите на Асен Колев създаването на инициативния комитет е само първата стъпка срещу подобни изказвания на езика на омразата и насаждането на етническа дискриминация.

“Искам да попитам Божидар Димитров знае ли, кой чисти България и колко спортисти са дали на страната двата квартала ”, коментира Асан.

До дни ще бъдат сезирани Комисията по дискриминация, СЕМ, Министерския съвет, българските и европейските правозащитни организации. Тримата настояха Божидар Димитров да се извини за изказването си, а правителството в лицето на премиера Бойко Борисов да го отстрани от длъжност.

Провокативните изказвания са патент на историка, бивш столичен общински съветник и министър без портфейл за кратко в сегашното правителство. Въпреки че след тях се налага някой спешно да намалява негативния им ефект, старши научният сътрудник продължава да е чест гост в медиите, където взема отношение по широк спектър въпроси - от античността по нашите земи, величието на траките, през вечния македонски въпрос до исконната българска напитка ракията, заслужаваща да получи защита в Брюксел.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?