Ново убийство на чернокож от полицай пак предизвика напрежение в САЩ

Властите твърдят, че застреляният е насочил пистолет срещу служителя на реда

Снимка: ЕПА

Нов случай на чернокож младеж, застрелян от полицай, предизвика повторно напрежение в САЩ след смъртта на Майкъл Браун в град Фъргюсън, предават световните агенции в четвъртък.

"Имах възможността да прегледам кадрите от инцидента. И това, което видях в този инцидент, не е както си го представят хората. Имаше пистолет, насочен срещу полицая, преди той да стреля. Но ние трябва да приключим разследването, преди да заемем позиция", опита да успокои протестиращите кметът на град Бъркли Тиъдър Хоскинс.

Въпреки това около 300 демонстранти се събраха в района на бензиностанцията, където във вторник беше убит Антонио Мартин. Те хвърляха камъни и тухли, а сцената напомняше последвалите смъртта на Браун протести, съпроводени на моменти от насилие.

"Това дори не може да се сравнява с Фъргюсън или случая с Гарнър в Ню Йорк", заяви кметът, имайки предвид смъртта на Ерик Гарнър – друг чернокож, загинал в резултат на полицейско насилие.

Хоскинс също така отбеляза, че за разлика от Фъргюсън, където полицията е съставена главно от бели служители, а населението е предимно чернокожо, в Бъркли повече от половината полицаи са чернокожи, включително на висшите постове.

Междувременно полицията в Сейнт Луис разпространи видео, на което са запечатени последните секунди преди чернокожия тийнейджър да бъде. Според органите на реда на тях се вижда и как младежът вдига оръжие и го насочва срещу полицая, който след това го застрелва, съобщава „Гардиън”.

По думите на шефа на окръжната полиция в Сейнт Луис Джон Белмар, полицаят е бил в „неизбежна беда” и е трябвало да използва „средства, които в този момент са му са се сторили подходящи”, като стреля по заподозрения от капака на колата.

Полицаят е произвел три изстрела, един от които е попаднал в заподозрения, а един е улучил предната гума на колата му. След като е стрелял, той отскочил назад и е паднал. Заподозреният не е хвърлил оръжието, което се твърди, че е насочил с намерение да стреля, твърди Белмар.

Инцидентът е станал на бензиностанция, която има няколко камери, но засега е пуснат запис само от едната. Полицаят, който е действал сам, е имал камера, закачена за него. Камера е имало и на полицейската кола, но според Белмар нито една от двете не е записвала. Той отказа и да съобщи самоличността на служителя на реда, замесен в случката. Каза само, че е на 34 години, бял мъж, който работи в полицията от 6 години.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят