Новото гръцко правителство получи вот на доверие

Двеста хиляди в публичния сектор с намалени заплати от 1 юли

Новото гръцко правителство получи вот на доверие

Новото гръцко правителство на премиера Андонис Самарас получи вот на доверие в парламента, съобщиха световните агенции.

Широко коалиционният кабинет на консерватора Самарас, който бе съставен след предсрочните парламентарни избори на 17 юни, нямаше проблеми при гласуването малко след полунощ.

Правителството бе подкрепено от всички 179 депутати от трите партии от управляващата коалиция - десноцентристката Нова демокрация на премиера, социалистическото движение ПАСОК и умерената Демократична левица. Останалите техни 121 колеги от 300-членния парламент - предимно от крайнолеви и десни формации - гласуваха против кабинета.

Акцент в политическата програма на новото гръцко правителство е приватизацията и съживяването на икономиката.

Кабинетът получи вот на доверие броени часове преди предстоящата в Брюксел среща на министрите на финансите на страните от Еврогрупата, една от основните теми на която ще бъде именно ситуацията в Гърция.

"Трябва да останем в еврозоната, както реши гръцкият народ", заяви в края на дебата преди гласуването на вота на доверие премиерът Самарас. Той пое ангажимент да продължи реформите, наложени от международните кредитори на Гърция в замяна на втория спасителен план за страната.

Тези мерки бяха одобрени от гръцкия парламент през февруари, но изпълнението им бе забавено заради трите месеца на предизборни кампании.

Правителството на Самарас възнамерява да поиска от кредиторите от Европейския съюз и Международния валутен фонд да удължат предвидения срок от две години за оздравяване на бюджета с цел да бъде избегнато задълбочаването на икономическата криза.

200 хиляди военни, полицаи, магистрати, лекари с по-ниски заплати

Заплатите на 200 хиляди военни, полицаи, магистрати, лекари и университетски преподаватели в Гърция ще бъдат орязани със задна дата от 1 юли, след като изготвеният от правителството законопроект бъде гласуван от парламента.

Съкращенията на разходите са по настояване на тройката международни кредитори, които в момента инспектират бюджетното и финансово състояние на Гърция във връзка с по-нататъшното ѝ финансиране в рамките на втория спасителен пакет за  страната от ЕС и МВФ в размер на 130 млрд. евро.

"Тройката" е категорична, че времето е малко и че Атина трябва да приложи гласувани от гръцкия парламент мерки, включени в меморандума за икономии. В рамките на тази мярка се предвижда да бъдат икономисани 200 млн. евро през втората половина на годината, коментират наблюдателите.

Кабинетът Самарас се опита да убеди "тройката", че може да намери мерки, за да се справи с кризата, като призова кредиторите да не искат от Атина повече допълнителни мерки за икономии. Финансовият министър Янис Стурнарас каза от трибуната на парламента, че Гърция трябва да реализира мерките, които вече са гласувани във връзка с изпълнението на бюджета за 2012 г.

Очаква се заплатите на 200 хиляди държавни служители на специални заплати да бъдат намалени средно с 12 на сто. Министърът на финансите каза още, че в следващите четири години Гърция ще трябва да намали държавните си разходи с около 12 млрд. евро.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани