Новото време подкрепи Велчев за образованието

Партия "Новото време" официално подкрепи инициативата на финансовия министър Милен Велчев за подписването на надпартийно споразумение за финансиране на образованието. Във вторник нововремци внесоха проект за декларация на парламента, в която образованието се обявява за национален приоритет.

В декларацията се настоява още да бъдат отделени поне 5% от Брутния вътрешен продукт за образованието в бюджет 2005, който се подготвя от екипа на Велчев.

Идеята си за надпартийно споразумение за образованието близкият до нововремци министър лансира още през пролетта, а в началото на лятото бе готов и с обстоен доклад за проблемите в сегашното българско образование.

Освен НДСВ, адмирации за идеята изразиха и от ДПС. Десните партии в парламента посрещнаха инициативата по-скоро скептично с аргументите, че първо трябва да се уточни цялостната реформа в сферата на образованието, след което да се отделят целево средства. До момента БСП не е обявявала официална позиция.

Днес лидерът на парламентарната група на нововремци Мирослав Севлиевски заяви, че надпартийният характер на споразумението ще сложи край на необмислените и набързо приемани промени в образованието. От дясната опозиция последователно критикуват управляващите от НДСВ, че в последните три години са спрели започнатите от ОДС реформи в сектора.

От Новото време предлагат към Народното събрание да се създаде образователен борд - съвет от експерти, който да следи за дългосрочното изпълнение на надпартийното споразумение за реформа в образованието. Бордът трябва да следи да не се допускат прибързани управленски решения в сферата на образованието и смяна на реформите с всяко ново правителство.

Нововремци ще внесат и предложение за промени в закона за просветата, с цел ресурсното обезпечаване на училищата с нови информационни технологии. Идеята е със закона да се задължат министерствата на образованието и на транспорта и съобщенията да изготвят стратегия за ресурсно обезпечаване и внедряване на информационни и комуникационни технологии в образованието.

Още от България

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?