Новото време подкрепи жалбата на синдикатите по губещите цигарени фабрики

Парламентарната група Новото време подкрепи синдикалния протест срещу подготвяното отнемане на лицензите на губещите цигарени фабрики. След среща с представители на КНСБ и КТ "Подкрепа" лидерът на нововремци Мирослав Севлиевски заяви, че депутатите ще инициират подписка за изслушване на всички членове на Надзорния съвет на "Булгартабак холдинг" в парламентарната икономическа комисия. От групата на Новото време ще поискат и дискусия за преструктурирането и приватизацията на холдинга, допълни Севлиевски.

ПГ Новото време застава зад протестите на работещите в тютюневия отрасъл, обяви Севлиевски, добавяйки, че и двата синдиката не били против приватизацията и преструктурирането на тютюневия холдинг. Според обяснението му, профсъюзите искали в диалог с Надзорния съвет на холдинга приватизацията да отчете интересите на всички заети в тютюнопроизводството и цигаропроизводството.

От синдикатите отново обвиниха надзора на Булгартабак, в който са включени двама вицепремиери и двама министри, че нарушава приетата от парламента стратегия за раздържавяване на Булгартабак с действията си по подготовката за ликвидация на губещите цигарени производства. От 9-те цигарени фабрики, за приватизация бяха обявени четири, а спрямо останалите пет нямало дори и опити за оздравяването или продажбата им.

В стратегията за Булгартабак действително е записано, че с част от средствата от приватизацията на отделни фабрики ще се оздравят други дружества на холдинга. В документа обаче изрично е посочено, че губещите и неперспективни фабрики ще се закрият.

Стратегията на холдинга за петте губещи цигарени фабрики е да отнеме лицензите им за производство на цигари и да ги пренасочи към тютюнопреработката, където да се опитат да оцелеят. КНСБ вече организира протести в най-губещото цигарено производство - фабриката в Хасково, натрупала над 24 млн.лв. дългове.

От синдикатите обвиняват управляващите и че ще предоставят лицензите за производство на всички български цигари на купувачите на четирите обявени на продан фабрики, групирани в два пакета. Това, според тях, ще доведе до частен монопол на мястото на държавния сега.

На протестния синдикален митинг в Хасково миналата седмица присъстваха и двама депутати от левицата от региона. Днес общинските съветници на БСП в Шумен, където се намира друга от заплашените от закриване цигарени фабрики, също настояха производството да се запази.

Цигарената фабрика в Шумен е натрупала над 10 млн.лв. дългове, като за първото шестмесечие на тази година е реализирала едва 8000 лв. печалба.

Споделяне

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?