Новото време се разцепи на радикали и умерени

Вътрешноопозиционният клуб "Новото време" е в криза заради различията дали да се отдели в самостоятелна парламентарна група, или да остане в рамките на царската, твърдят НДСВ-депутати.

В същото време Симеон смъмри своите избраници за продължаващата им кампания за промени в кабинета, като каза, че само той има думата.

Привържениците на идеята за нова парламентарна група Емил Кошлуков и Борислав Цеков засега не могат да убедят достатъчно колеги - нововремци, въпреки обясненията им, че новата група щяла да остане част от управляващото мнозинство. Царски депутати обясниха, че засега по-голяма подкрепа срещат по-умерените възгледи на Мирослав Севлиевски, според когото нововремци трябва да останат в групата на НДСВ и оттам да притискат царя за по-сериозни промени в правителството и политиката. Севлиевски смятал, че шансовете им за влияние са по-големи не вън, а вътре в ПГ на НДСВ.

В това отношение той работи плътно с шефа на парламентарната група Станимир Илчев. В неделя двамата обявиха, че след Нова година ПГ на НДСВ ще представи на Симеон анализ за дейността на правителството и персонално на отделните министри. Въпреки че акцентира върху необходимостта от подобряване на работата на кабинета, Илчев не изключи и смяна на министри с думите, че ако някой от тях не може да отговори на новите изисквания, може да си тръгне сам. Двамата със Севлиевски развиха и тезата за обособяването на "тематични коалиции" в парламента по ключови гласувания- Мирослав Севлиевски пък обяви, че 2004 г. ще бъде ключова за преструктурирането на политическото пространство в България и обособяването на "активните" от "пасивните" политици.

Днес и зам.председателят на ПГ на НДСВ и член на "Новото време" Юлияна Дончева определи идеята на Севлиевски като форма за преструктуриране на парламента на тематична основа, а "не толкова във формата на отцепване на депутати в отделна парламентарна група".

Нововремецът от ръководството на НДСВ Борислав Цеков не се яви на брифинга на колегите си преди два дни, когато те изключиха възможността за скорошно разцепление на парламентарната група. За разлика от друг път, Цеков не се появи и с коментари по темата, а мобилният му телефон е непрекъснато изключен. Негови колеги се оплакаха, че също не могат да се свържат.

Церовски и Василев нарочени за смяна

Строителният министър Валентин Церовски и вицепремиерът и министър на транспорта Николай Василев са нарочените за смяна от депутатите на Симеон. Народните представители от НДСВ отдавна недоволстват от Василев и се надяваха той да си тръгне от кабинета още при юлските промени. Церовски пък прелял чашата с отсъствието си от парламента в неделя, когато на извънредно и последно за годината заседание депутатите трябваше да приемат промените в закона за пътищата, за да се въведе още от 1 януари 2004-та винетната система, както сме обещали на ЕС. Заради разногласия по текстовете и скандали около гласуванията с чужди карти, законът не бе приет и въвеждането на винетките се отлага.

Царските депутати са бесни, че след като успели пряко сили да уговорят лявата и дясната опозиция за извънредното заседание, Церовски не се явил, за да потуши бакиите около предложените от него текстове.

Валентин Церовски и Николай Василев бяха посочени директно от зам. председателят на ПГ на НДСВ и член на "Новото време" Юлияна Дончева.

Пред Би Ти Ви тя заяви, че в парламентарната група в момента не се обсъждат конкретни имена, но посочи, че има сериозно недоволство от поведението на някои министри. Дончева изрази личното си мнение, че трябва да се обсъди поведението на министър Валентин Церовски заради отсъствието му от пленарната зала в неделя. Според нея другото проблемно министерство е това на транспорта, начело на което е Николай Василев. Тревожен е фактът, че предложената стратегия за БДЖ ще изпрати 2000 железничари на улицата, посочи Дончева и подчерта, че тази стратегия на транспортното министерство не е обсъждана в парламентарната група на НДСВ.

Депутати припомниха, че през октомври министър Василев отказа да назначи за шеф на БДЖ братът на депутатката Дончева - Иван Дончев, за когото Емил Кошлуков и Борислав Цеков донесли подписка в министерството.

Критиките на Юлияна Дончева към Церовски и Василев бяха още, че "нямат ясно присъствие в парламента, особено при приемане на много важни закони". Като позитивен пример в това отношения тя даде финансовия министър Милен Велчев, който дори присъствал на заседания на парламентарни комисии.

Като обобщение Дончева обяви, че сред хората има нагласа за промени в кабинета и НДСВ трябва да отговори на очакванията, както и че е време не за освежаване, а за по-сериозен ремонт на кабинета.

Симеон засега се дърпа

Министър-председателят Симеон Сакскобургготски обаче не демонстрира голям ентусиазъм към идеята за нови рокади в правителството.

Той директно защити Церовски с думите, че министърът е имал уважителни причини, за да не присъства в пленарната зала при гласуването на закона за пътищата. Регионалният министър отдавна е под прицела на коалиционния партньор ДПС и лидера Ахмед Доган, който е бесен от факта, че неговият човек в министерството Хасан Хасан бе отрязан от разпределението на европейските пари по програма ИСПА.

"Всички тези промени, които се чуват за смяна на министри и се тиражират, не зная откъде тръгват, но в крайна сметка аз трябва да преценя", заяви днес Симеон, който присъства на коледно тържество за деца - сираци в Зимния дворец на спорта. Министър-председателят все пак каза, че ако предложенията на парламентарната група за промени в правителството са градивни, той би се съобразил с тях. Но веднага допълни, че тези въпроси не трябвало да се дискутират чрез медиите.

Симеон се измъкна и от отговора дали одобрява идеята за формиране на тематични коалиции в парламента с думите, че някои неща ги научава чрез медиите, други са споделяни с него.

Софиянски и НДСВ - "добър вариант"

Запитана директно дали НДСВ ще вземе Софиянски при ремонта на правителството, днес Юлияна Дончева заговори за необходимо преструктуриране на дясното пространство и изрази личното си мнение, че" действително Стефан Софиянски има място... и неговата партия в това дясно пространство. Действително трябва да се върви към една по-широка коалиция".

Самият Софиянски обяви в неделя, че без НДСВ не може да бъде постигнато следващо дясноцентристко управление на страната.

Депутатката днес нарече "добър вариант" обединението "Софиянски и НДСВ", което според нея е по-реалистично да стане след парламентарните избори, защото ССД няма свои народни представители сега. Единствената депутатка от партията на Софиянски Диляна Грозданова е в групата на НДСВ.

Премиерът също изключи варианта да привлече Стефан Софиянски в обновен кабинет. С всеки ден политиката ни става все по-виртуална, бе коментарът на Симеон по повод версията, че столичния кмет може да влезе в сегашното правителство.

Още от България