"Новото време" поиска затягане на режима за оръжия

Представители на "Новото време" поискаха с нови поправки в Закона за контрол върху взривните вещества, оръжията и боеприпасите да се ограничи въоръжаването на българските граждани. След последните промени през август м.г. с близо 3000 се е увеличил броят на хората, получили разрешителни.

249 882 български граждани имат валидни разрешения за носене на огнестрелно оръжие, като някои от тях притежават по няколко броя. Законно притежаваното оръжие до 31 декември м.г. е било 316 659 броя общо, обяви вътрешният министър Георги Петканов. По време на петъчния парламентарен контрол той отговори на въпрос за ефекта от промените в закона, зададен от Мирослав Севлиевски и Борислав Цеков, зам.председатели на ПГ на НДСВ.

Двамата лидери на вътрешно опозиционния клуб в НДСВ "Новото време" изразиха притеснение от зачестилите убийства и саморазправи. Според тях държавата трябва да ограничи разрешителните за притежание на оръжие.

До влизането на измененията на закона валидни разрешения са имали 246 963 лица, които са притежавали общо 313 224 броя огнестрелни оръжия, обяви Петканов. След измененията през август 2003 г. до края на годината са били издадени разрешения за носене на огнестрелни оръжия на 2 919 лица, и за придобиването съответно на 3 415 броя огнестрелни оръжия.

При промените в закона през август м.г. бе отменено изискването да има прегледи за психологическа пригодност, а също и условието да не се разрешава оръжие на хора, които системно злоупотребяват с алкохол или са зависими от наркотици. Мотивът на правителството, което предложи промените, бе, че липсват обективни методики за установяването на тези слабости, което пък би довело до социално напрежение. С поправките специално бе записано, че се забранява носене на огнестрелно оръжие в увеселителни питейни заведения и барове от 22,00 ч до 06,00 часа.

Въпреки тази забрана, на 7 ноември м.г. в дискотека "Ескейп" на 7 ноември м.г., в присъствието на 2000 посетители, гърмяха представители на силови групировки. Сблъсъкът бе между сикаджиите Дмитрий Минев - Димата Руснака и Красимир Маринов-Маргина с Константин Димитров- Самоковеца, който по-късно бе убит в Амстердам и Антон Милтенов-Клюна. Всички бяха влезли с въоръжените си гардове в заведението.

След този инцидент ОДС поиска оставката на вътрешния министър. С остри изказвания срещу Петканов за оставка заговориха и нововремците Емил Кошлуков и Борислав Цеков.

След стрелбата в "Ескейп", МВР започна масови проверки за издадените разрешителни за притежание на оръжия. Днес министърът информира, че за периода ноември 2003 г. до 21 януари т.г. са отнети общо 801 разрешения за носене на огнестрелно оръжие. Иззети са 938 броя огнестрелно оръжие, на 93 лица е отказано да бъде издадено разрешително за придобиване и носене на огнестрелно оръжие.

Не съм доволен от представената статистика, трябва да бъдат предприети мерки минимално количество оръжие да остане в населението, каза Севлиевски пред Mediapool.bg след казаното от вътрешния министър в парламента. Севлиевски отбеляза с удовлетворение обаче, че министър Петканов, макар и болен, е дошъл да отговори на актуалния му въпрос.

Според Севлиевски промените в закона за оръжията са били полезни преди, но може би сега трябва да има нови изменения на закона, които да затегнат още повече режима.

"Не вярвам, че увеличаването на броя оръжие, притежавано от населението, е начинът гражданите да бъдат по-защитени. Всеки гражданин плаща по 80 лева за бюджета на МВР и няма причина да дава допълнително пари за решетки, за оръжия, за допълнителни ключалки на вратите и т.н. ", посочи Севлиевски.

Той поиска МВР да направи задълбочен анализ дали има увеличение и на броя на ловните оръжия в страната и препоръча на министерството да подобри аналитичните си възможности за прогнози.

Охранител прострелял приятелката си със законно притежаван пистолет

46-годишна столичанка бе приета в "Пирогов" с две огнестрелни рани в шията снощи към 21,15 часа, съобщи МВР. По първоначални данни тя е била простреляна по невнимание от приятеля си Станислав Е. на 26 г., във вила в кв. "Горна баня". Той е охранител в агенция "СОД- Асо Панема" и е стрелял със законно притежаван пистолет "Макаров". Оръжието е иззето, извършителят е задържан за 24 часа в ареста на Шесто РПУ.

При спешно разпоредените проверки в края на миналата година полицията се натъкна и иззе и множество газови пистолети, приспособени за бойни. Главният секретар на МВР ген. Бойко Борисов обяви, че с такива самоделно преправени оръжия са извършени няколко поръчкови убийства и опити за убийства.

В резултат на това МВР отправи ново искане за законодателни промени. В предложение, внесено вицепремиера и министър на икономиката Лидия Шулева, се настоява газовото оръжие, произведено в страните от ОНД и продаващо се у нас, да премине на разрешителен режим. Борисов уточни, че искането се отнася за двата модела руски газови пистолети "ИЖ-70" и "ИЖ- 79 Байкал".

След поредното тежко престъпление в София - взрива на четирима от СИК, и депутати от опозицията отново повдигнаха въпроса за режима за издаване на разрешителни за оръжие за "самоохрана".

Татяна Дончева от БСП се обяви за най-крайната форма - оръжие да носят само военни и полицаи, а гражданите да имат право да го държат само в къщи, за да се защитават, но не и да го носят по улиците.

Тя обаче призна, че дори и сред депутатите не може да се намерят достатъчно привърженици на тази идея.

Стане ли въпрос за изземване на "частното оръжие", опонентите на тази идея веднага напомнят за честите злоупотребите със служебно оръжие, неправомерно използвано от полицаи и военни.

Споделяне

Още от България