НПО искат специална болница за лечение на анорексия и булимия

Неправителствени организации обвиниха в сряда държавата, че е абдикирала от ангажиментите си към хората с анорексия и булимия и настояха за осигуряването на адекватно лечение на тези болести.

По оценка на специалисти между 150 000 - 200 000 млади хора у нас страдат от анорексия и булимия.

Д-р Надежда Стоева, началник на диагностично-консултативен блок в Пета МБАЛ в София, обясни, че двете заболявания засягат предимно жени между 14 и 36-годишна възраст. Пет на сто от мъжете у нас страдат от анорексия.

Заболеваемостта през последните години е нараснала шест пъти.

Според експертите основният проблем в България е липсата на специализирано лечение на анорексия и булимия. След изписването си от болница, болните най-често се насочват към психиатричните отделения. Според Стоева обаче мястото им не е там.

От неправителствения сектор настояват за създаването на национална програма за борба с тези заболявания, за разкриване на специализирана болница за лечение на хранителни разстройства, създаване на дневен център за долекуване и запознаване на обществеността със симптомите, рисковете от забавяне на лечението и важността от навременно лечение.

Стоева посочи, че лечението у нас продължава около 15 дни, а за пълното оздравяване са необходими месеци специализирана медицинска помощ. Повечето болни постъпват в болница в крайните фази на заболяването, когато животът им е застрашен.

Повече от 13 момичета са излекувани от екипа на фондация "Природа и здраве за България", който работи в Пета МБАЛ в София. Сред излекуваните от анорексия е Ангелина Такева, която постъпвайки на лечение в болницата през 2006 г., е тежала едва 23 килограма.

Фондацията и Конфедерация "Защита на здравето" започват национална кампания за повишаване на информираността за значимостта на проблемите, свързани с анорексията и булимията.

Разкрит е безплатен телефон за цялата страна - 0700 112 08, на който в работно време медицински специалисти ще се дават консултации.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?