НС си "изми ръцете" за Истанбулската конвенция с промени в НК

НС си "изми ръцете" за Истанбулската конвенция с промени в НК

Със 152 гласа "за" парламентът прие на първо четене предложените от БСП промени в Наказателния кодекс, свързани с домашното насилие.

Със законопроекта си БСП предлага промяна на характера на умишлено причинена средна телесна повреда на близък роднина или съпруг – от престъпление от частен в престъпление от общ характер. Промените предвиждат в тези случаи наказателното производство от общ характер да се образува по тъжба на пострадалия, подадена до прокуратурата, а не до съда, като тя няма да може да бъде оттегляна.

Мотивите за предложената промяна са свързани със затруднения на пострадалия при събирането на доказателства за престъплението, от една страна, а от друга - невъзможност за организиране на обвинението от пострадалия поради наличието на близост с извършителя, зависимост, страх и други подобни причини.

Предвижда се и по-тежко наказание при осуетяване на изпълнението на съдебно решение или заповед за защита от домашно насилие.

Според левицата със законопроекта се решава в голяма степен единият от съществените въпроси, предвидени в Истанбулската конвенция, а именно в частта с промяна и увеличаване на някои наказания.

Според Филип Попов този проект е правилна стъпка в защитата на жените и децата от домашно насилие. Всяка четвърта българка е жертва на домашно насилие, каза и Георги Гьоков.

По този начин както опозицията, така и управляващите на практика отбиха номера с грижата за жертвите на домашното насилие, след като Истанбулската конвенция не бе приета, заради измислените твърдения, че с документа се въвежда ″трети пол″. Темата бе експлоатирана широко от Патриотите и БСП, а ГЕРБ изпратиха текстовете в Конституционния съд.

Споделяне

Още по темата

Още от България