Някой има интерес застраховането да работи без контрол

Очевидно някой има интерес застрахователните компании да продължават да работят без контрол, заявиха в сряда от Комисията за финансов надзор (КФН). Само така може да се обясни забавянето на избора на зам.-председател на комисията, който отговаря за застраховането.

КФН е без зам.-председател с ресор застраховане от близо 15 месеца. Това положение се оформи, след като Румен Гълъбинов напусна комисията и оваканти поста. По закон зам.-председателите на КФН се избират от парламента и имат правомощията да се занимават с регулацията в ресора си. Само те могат да налагат санкции, ако се нарушават разпоредби на КФН в областта, която наблюдават.

Преди две седмици парламентът отхвърли предложението на КФН до избирането на зам.-председател, длъжността да се поеме временно от член на комисията. Мотивите на депутатите бях, че така може да се отложи за неопределено време избирането на титуляр.

Има опасност в застрахователния сектор да настъпят сътресения, подобни на сътресенията в банковата система през 1996 г., ако липсата на ефективен контрол продължи, предупреди председателят на КФН Апостол Апостолов.

За същото алармираха представителите на няколко големи застрахователни компании във вторник по повод започналата кампания за сключване на задължителната застраховка "Гражданска отговорност". Те се оплакаха, че част от дружествата в бранша използват нелоялни прийоми в привличането на клиенти и не спазват разпоредбите на КФН за минималния размер на премията по застраховката или предлагат забранени от нея бонуси към полицата.

Борбата на компаниите е всяка от тях да вземе колкото се може по-голям дял от 150-те милиона лева в брой, колкото е очакваната обща сума по премиите от "Гражданска отговорност". Затова се използват непочтени средства, коментираха от комисията. Бедата е, че няма кой да налага санкции и да вкарва в правилата играчите, казаха оттам.

КФН направи преглед за състоянието на небанковия финансов сектор в страната в края на 2004 г. Той дава 5,573 млрд. лв. от брутния вътрешен продукт, което е 14,64% от прогнозирания му обем за годината, обяви Апостол Апостолов.

Пазарната капитализация на дружествата, търгувани на Българската фондова борса, е 3,933 млрд. лв. Премийните приходи на застрахователните компании се очаква да бъдат 832,13 млн. лв., активите на инвестиционните фондове са 40,9 млн. лв. , а на пенсионните фондове - 767,55 млн. лв., каза той.

В България има 13 инвестиционни дружества, от които 7 са отворен тип, 2 - затворен, а 4 са със специална инвестиционна цел.

Към края на септември тази година в страната има общо 24 пенсионни фонда - по 8 универсални, професионални и доброволни. Общият брой на осигурените лица е 2,636 млн.

Премийният приход на 20-те дружества в общото застраховане е 487,5 млн. лв. към края на третото тримесечие.В 12-те животозастрахователни дружества към 30 септември е имало 61,7 млн. лв. приход.

В здравното осигуряване работят десет дружества. Те имат премиен приход 7,3 млн. лв., съобщиха още от Комисията за финансов надзор.

Още от Бизнес

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: