Няма да има съд за двамата основни заподозрени за смъртта на Литвиненко

Двамата основни заподозрени за смъртта на бившия офицер от руската Федерална служба за сигурност (ФСБ) Александър Литвиненко - руснаците Андрей Луговой и Дмитрий Ковтун - няма да бъдат съдени, въпреки доказателствата срещу тях, съобщи в неделя БТА, като цитира последния брой на британския вестник "Сънди таймс". Вестникът пък се позовава на близък до разследването източник.

Според изданието заключението на следователите е, че няма никакъв шанс да се издейства екстрадиране на Луговой и Ковтун, заподозрени в убийството на Литвиненко.

"Следователите казали на вдовицата на Литвиненко - Марина, че са сигурни, че знаят кой го е отровил и че са решили случая, но че няма друга възможност, освен да го приключат, тъй като няма никакъв шанс да се постигне екстрадиране на заподозрените", пише в "Сънди таймс".

Литвиненко почина в Лондон на 23 ноември 2006 г. - три седмици, след като почувства първите симптоми на отравяне с полоний 210 - силно радиоактивна субстанция. На 1 ноември той е пил чай в лондонски хотел в компанията на Луговой и Ковтун.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?