Няма гаранции, че Олимпиадата в Токио ще се проведе и през идното лято

Тоширо Муто

Пандемията от коронавирус продължава да се разраства в световен мащаб и няма гаранция, че отложените за догодина Олимпийски игри в Токио ще се проведат и на насрочените нови дати през 2021 година. Това заяви изпълнителният директор на Организационния комитет на Игрите Тоширо Муто.

"Не мисля, че има човек, който може да предвиди дали ситуацията ще бъде под контрол през следващия юли или не. Ние със сигурност не сме в позиция да дадем точен отговор", каза Тоширо Муто на пресконференция.

Лятната Олимпиада трябваше да се проведе през юли и август тази година, но бе отложена за края на юли 2021 година заради разпространението на коронавируса.

"Това, което зависи от нас - да се подготвим добре за Игрите, ще го направим. Искрено се надяваме следващата година човечеството да е овладяло кризата с коронавируса. Не мислим за алтернативи. Хората по целия свят трябва да се обединят с всички технологии и ум да се работи по разработването на ваксини, лекарства и лечения на заболяването", каза още Муто.

Организаторите на Игрите на този етап не дават точна информация за финансовите загуби от отлагането на Олимпиадата, но според неофициални данни допълнителните разходи възлизат между 2 и 6 милиарда долара.

"Токио 2020 има различни застрахователни полици, но все още не е ясно коя какво ще покрие по отлагането на Игрите", каза още Муто.

Споделяне

Още по темата

Още от Спорт

Колко време давате на новия парламент?