Няма и един наказан служител за криене на обществена информация

Ахилесовата пета на закона е липсата на санкции за администрацията

Ахилесовата пета в Закона за достъп до обществена информация продължава да бъде липсата на санкции за служителите в администрация, които го нарушават, заяви ръководителят на правния екип на Програма "Достъп до информация" (ПДИ) адв. Александър Кашъмов. В четвъртък организация представи доклада си за състоянието на достъпа до обществена информация за 2011 година. Кашъмов съобщи, че за поредна 12-та година няма нито един наказан държавен служител за нарушаването на закона, което най-често се изразява в криенето на информация.

Юристът заяви, че няма воля в правителството да създаде институцията, която да прилага закона за достъп до обществена информация. Сред основните препоръки на неправителствената организация е и България да ратифицира Конвенцията за достъп до официалните документи на Съвета на Европа.

Кашъмов разказа случай, който илюстрира действията на властите и подчертава празнините в действащата нормативна уредба. В началото на 2011-та година Агенцията за социално подпомагане е осъдена да предостави протокол от дискусия между представители на няколко неправителствени организации и социалния министър. В продължение на една година шефът на агенция не изпълнява решението на съда, а се оказва, че никой в министерството не може да го задължи. Инспекторатът на министерството отказва да започне проверка, а главният инспекторат към Министерския съвет обяснява, че няма правомощие в този случай.

"Оставаме с впечатлението, че липсва способност в изпълнителната власт да накара един служител да спазва решение за достъп до информация. Какво остава за водене на борба с корупция и организираната престъпност?", коментира Кашъмов.

Той разкритикува централна и местната власти, че продължават да не публикуват договорите от обществените поръчки. Кашъмов напомни, че и през 2011 година някои администрации продължават да искат електронен подпис при подаване на заявления за достъп през имейла.

"Изискване за електронни подписи за електронни заявления е напълно недопустимо. В сравнение с тези практики в Европа, ние пребиваваме в едно Средновековие,", каза Кашъмов. По думите му властите демонстрират, че не разбират разликата между обществена информация и лични данни. "Не може заявителите и администрацията да са в процес на постоянна война", добави той.

От ПДИ дадоха за пример като незаконно прикриване на информация непредоставянето на информация за депутатските субсидии, криенето на бонусите в държавната администрация и декларациите за конфликт на интереси.

Неправителствената организация заяви, че ще започне кампания за законодателни промени, които ще премахнат съдебните такси за жалбоподателите по дела, водени в обществен интерес.

Данните от анализа на ПДИ сочат, че през 2011 година няма развитие на институциите по отношение на публикуването в интернет на актуална информация за дейността им. В сайтовете им често липсва дори и ясно описание с какво по закон се занимава даденият орган на власт.

Споделяне

Още от България