Няма индикации работещите в Гърция българи да са готови да се приберат

Няма индикации работещите в Гърция българи да са готови да се приберат

Рисковете за България, свързани със случващото се в Гърция, са няколко. Те не са свързани с финансовата система, а с търговията и с работещите в южната ни съседка близо 200 000 българи. Това заяви в понеделник във Варна вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин. По думите му ситуацията в Гърция се следи много внимателно и няма индикации българите там да са готови да се върнат у нас.

Голяма част от работещите в Гърция българи са заети в сферата на туризма. В същото време у нас има недостиг на хора с добра квалификация в сектора, отбеляза Калфин. Обсъждат се различни варианти за заетите в сферата на домашните услуги, включително и възможности за признаване на неформално образование.

"Това са хора, които в момента работят и не са хора на социални помощи. Така че би трябвалода използваме максимално такъв потенциал в секторите на икономиката, в които има търсене", коментира Калфин.

По официални данни в Гърция работят около 120 000 българи, но се предполага, че през лятото броят им нараства до 200 000. Голяма част от тях живеят трайно в южната ни съседка и не са сезонни работници, посочи Калфин.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?