Няма измръзване на земеделските култури

"Снегът е положителен за земеделските култури, измръзване няма", каза пред журналисти в понеделник министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов. По думите му агроведомството все още няма събрана информация за пропаднали площи заради ниските температури през тази зима.

Към момента има запитвания от страна на земеделски производители за унищожени посеви от наводненията в село Бисер и Свиленград, съобщи той. Очакваме, след като снегът се стопи и водата се оттегли, тези щети да бъдат оценени и съответно компенсирани, посочи Найденов.

Според него би било спекулативно да се използват унищожените посеви като претекст за поскъпване на пшеницата. "Дойде ли време някой да повиши някоя цена, се започва - били измръзнали, фуражът бил поскъпнал. Търси се начин явно да се оправдае поскъпването на някой продукт, но студът не е причина", коментира Найденов.

Според него климатичните условия или по-точно снегът от тази зима, "ако има някакво положително въздействие върху някой сектор - това е земеделието", добави министърът.

Споделяне

Още от България