Няма кой да глобява за незаконни бонуси към "Гражданска отговорност"

Тъй като няма заместник-председател на Комисията за финансов надзор (КФН), който отговаря за застраховането, няма кой да подписва заповедите за глоби на застрахователи, предлагащи незаконни бонуси към задължителната полица "Гражданска отговорност". Това съобщи членът на комисията Милчо Стоименов.

Разрешените бонуси към застраховката са отстъпка за годишен технически преглед на колата или за услугата "Пътна помощ". В началото на седмицата обаче се появиха съобщения, че някои компании предлагали предметни бонуси към полицата.

Такива случаи се санкционират от КФН с глоби до 10 хил. лв.

От КФН уточниха, че скоро в комисията е възможно да има изпълняващ длъжността заместник-председател с ресор "застраховане". Това ще стане с приемането на Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване, в чиито преходни и заключителните разпоредби ще бъде записано, че председателят на комисията ще може да посочи изпълняващ длъжността до избирането на постоянен титуляр от парламента.

Само 5 от 18 застрахователни компании са изпратили в КФН цялата документация за сключване на "Гражданска отговорност" през 2005 г., каза още Милчо Стоименов.

Според него след седмица КФН ще обяви как застрахователите ще организират кампаниите си за тази задължителна за собствениците на коли полица.

КФН прие на първо четене и Методика за ликвидация на щети по моторните превозни средства по застраховката "Гражданска отговорност". Тя регламентира случаите, когато собственикът на увреден автомобил предяви щета пред застрахователя. Методиката има цел да уеднакви критериите за оценяване на щетите.

Сега всяка фирма прави оценка на щетите по собствена методика и това даваше възможност за ощетяване на клиентите, поясни Милчо Стоименов.

Споделяне

Още от Бизнес