Няма нахлуване, няма акция. Прокуратурата обвини полицай за участие в престъпна група на Божков

Шефката на спецпрокуратурата Валентина Маджаров се притеснява от глагола "нахлуя". Снимка: БГНЕС

Прокуратурата не е нахлувала в МВР, нито е провеждала акция там. Извършени са само действия по разследването в кабинета на висшия полицай Ангел Папалезов. В резултат са му повдигнати обвинения за участие в престъпна група, ръководена от бизнесмена Васил Божков.

Така ръководителката на спецпрокуратурата Валентина Маджарова обобщи действията на разследващите от последните няколко дни. Случаят с Папалезов стана комичен, след като лицензиран майстор от Варна обяви, че прокурорите са показали монети, изработени от него след обиска на полицейския кабинет. Те бяха представени като културно-историческа ценност, но всъщност се продават 6-8 лв.

Този глагол ме притеснява

"Този глагол "нахлуя" лично мен много ме притеснява и изобщо не бих го използвала в ситуацията. "Акцията" също не бих казала, че е прецизен израз", заяви Маджарова, след като бе запитана защо е било нужно прокурори да нахлуват в МВР.

Тя обясни, че просто били извършени действия по разследването, а в понеделник прокурорите предявили и обвинението на Папалезов. В нито един момент полицаят не е бил арестуван. Прокуратурата решила да "изпише" съобщение по случая, защото имало голям медиен интерес.

"Случаят стана популярен без време и без основание, бих казала", заяви Маджарова.

Това е безумие

Папалезов бе привикан в националната следствена служба в понеделник сутринта и си тръгна от там като обвиняем. На излизане той заяви пред бТВ, че това е "истинско безумие".

"Истинско безмуи е, защото този човек (Божков б.р.) не го познавам. Познавам служителите на фондация "Тракия", но това е свързано с изпълнение на служебните ми задължения през годините. Работа по линия на "Културно наследство" от 2003 г. насам. Ще е професионален срам, ако не ги познавам и не съм се срещал с тези хора. Със спецпрокуратурата и следствието в годините назад сме имали успешни акции. При една от най-хубавите лично наблюдаващ прокурор ми е била Сийка Милева (говорителят на главния прокурор б.р.)", заяви Папалезов.

Кой слуша

Освен с фиаското с монетите обаче делото срещу Папалезов предизвика интерес и заради друго. Той бе сред полицаите, назначени от служебния вътрешен министър Бойко Рашков да проверяват скандала с подслушването на политици. Вследствие на прокурорската акция Папалезов бе отстранен от екипа.

Рашков пък намекна, че прокуратурата саботира проверката като привиква в националната следствена служна проверяващите. Сред разпитаните бяха и новите шефове на ГДБОП и ДАНС.

Засега от държавното обвинение твърдят, че не са открили незаконно подслушване. Но че хора от протестите срещу Борисов са били следени от службите бе доказано с документи. Те бяха показани от адвокат Николай Хаджигенов. Разследващият сайт Bird.bg публикува искане за удължаване на подслушването на Тихомир Василев, активист на "Изправи се".

Имаме и за пране на пари

Освен за участие в престъпна група, чиято цел била трафик на културно-исторически ценности, Папалезов има и обвинение за пране на пари, обясни Маджарова. Според нея по делото имало данни, че полицаят е осигурявал чадър над Божков, докато бизнесменът събирал голямата си антична колекция, която също бе прибрана от прокурорите. Тя обаче не каза повече подробности.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?