Русия осигурява на сепаратистите стратегическо предимство

"Ню Йорк таймс": САЩ обмислят да доставят оръжие на украинските сили

"Ню Йорк таймс": САЩ обмислят да доставят оръжие на украинските сили

САЩ обмислят да доставят оръжие на украинските сили, пише "Ню Йорк таймс". Изданието посочва, че с оглед на засилването на атаките на проруските сепаратисти в Украйна върховният главнокомандващ силите на НАТО в Европа генерал Филип Брийдлав вече подкрепя доставянето на отбранителни оръжия на силите на Киев, а според американски официални източници вече и редица представители на администрацията на президента Обама, както и на американската армия, изглежда също клонят към тази позиция.

Според източниците на изданието държавният секретар Джон Кери, който планира да посети Киев тази седмица, е склонен да обсъди доставянето на смъртоносни оръжия, както и председателят на Съвета на началник-щабовете генерал Мартин Демпси. Министърът на отбраната Чък Хейгъл също подкрепя изпращането на отбранителни оръжия на Украйна, посочва вестникът.

Според източниците на вестника съветникът на Обама по въпросите на националната сигурност Сюзан Райс през последните месеци е била против, сега вече тя била готова да обмисли отново въпроса.

Досега Белият дом ограничаваше военната помощ на САЩ до "несмъртоносно оборудване" - бронежилетки, очила за нощно виждане, медицински комплекти за първа помощ и инженерно оборудване. През последните седмици обаче според западни представители Русия е доставила голям брой тежки оръжия за офанзивата на сепаратистите в Източна Украйна, включително танкове Т-80 и Т-72, ракетни системи за залпов огън, артилерия и бронетранспортьори, отбелязва вестникът. Според западни наблюдатели някои от тези оръжия са твърде сложни, за да се използват от набързо обучените сепаратисти. По оценки на източници т НАТО около 1000 руски военнослужещи и разузнавачи подкрепят сепаратистката офанзива, а според украински представители този брой е доста по-голям, припомня вестникът.

Според алианса сепаратистите са превзели общо 500 кв. км нова територия през последните четири месец. Целта на Кремъл е да се замени споразумението от Минск с ново, според което в съзвучие с интересите на Москва сепаратистите ще разполагат с анклав, който да бъде по-жизнеспособен икономически, допълва "Ню Йорк таймс".

"Понякога само оръжията могат да спрат оръжията"

Путин трябва да бъде спрян. А понякога само оръжията могат да спрат оръжията, пише в коментарна статия в битанския вестник "Гардиън" Тимъти Гартън Аш.

"Невинни случайни минувачи загинаха в черноморския град Мариупол. Развалините на летището на Донецк напомнят за сцена от многострадална Сирия. Около 5000 души вече загинаха в този въоръжен конфликт, а над 500 000 бяха принудени да напуснат домовете си. С изцяло погълнато внимание от Гърция и еврозоната Европа позволява в собствения ѝ двор да се случва нова Босна. Ако сме научили нещо от историята си, Путин трябва да бъде спрян. Но как?", разсъждава авторът. Според него времето за дипломация пак ще дойде, но сега не е моментът за нея, докато Украйна спешно се нуждае от военна подкрепа.

Способността на Украйна да се бори със сепаратистките сили е поставена на изпитание от икономически и военни предизвикателства, пише "Вашингтон пост". Ескалацията на насилието и новата офанзива на сепаратистките сили, подкрепяна от Москва, идват в момент, когато Киев се намира на много тежък кръстопът". Икономиката на страната е разклатена от бурната инфлация, влошаващата се дългова и валутна криза. Обществото е все по-недоволно, че обещаните от правителството реформи и най-вече борбата с корупцията все още не са реализирани, а в редиците на бързо нарастващата армия има признаци на дезорганизация и неудовлетворение от командването на фона на проточващия се конфликт, посочва изданието.

С модерна руска техника сепаратистите имат стратегическо предимство

Украйна иска спешна международна помощ, за да се противопостави на "електронната война", която според нея дава на проруските бунтовници решаващо предимство във влошаващия се конфликт, пише британският вестник "Файненшъл таймс".

Вестникът цитира свое интервю с украинския външен министър Павло Климкин, според когото в САЩ и Западна Европа вече има "по-голямо разбиране", че Киев има нужда не само от оръжия, но и от високотехнологични устройства и обучение за работа с тях.

"Терористите са получили от руснаците най-съвременни оръжия, те им осигуряват обучение и ги насочват". "Ние отчаяно се нуждаем от комуникационна техника, от техника за заглушаване, а не само от оръжия, които се смятат за смъртоносни", казва Климкин.

Изданието пише, че сепаратистите имат стратегическо предимство пред украинските сили, защото разполагат с най-модерна технология, включително с дронове, които им помагат да насочват артилерийския си огън и да следят придвижването на войските. Украинските подразделения често пъти не са в състояние да поддържат връзка помежду си, защото сепаратистите заглушават комуникациите им.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят