"Ню Йорк таймс": Тръмп платил едва 1500 долара подоходен данък за две години

Доналд Тръмп

Американският президент Доналд Тръмп не е плащал подоходен данък през 10 от последните 15 години, пише в. "Ню Йорк таймс".

Тръмп, който ревниво пази информацията за данъчните си декларации и е единственият американски президент в съвременната история, който не ги е правил публично достояние, е платил 750 долара данъци на федералните власти през 2016 г., която е годината на избирането му, и още 750 долара през първата си година като президент.

Според изданието Тръмп не е платил никакви данъци през 10 от последните 15 години. Вестникът се е сдобил с копия от данъчните му декларации обхващащи период от над две десетилетия до 2017 година.

Причината за ниското му облагане е, че според данъчните му декларации, които той все още не е публикувал, загубите му са много по-големи от приходите.

Президентът на САЩ може да трябва да плати стотици милиони долари по дългове, чийто падеж предстои.

Документите показват Тръмп като бизнесмен, който печели стотици милиони годишно, но натрупва и огромни загуби, които използва за да не плаща данъци, отбелязва изданието, като посочва, че това е тотално различно от имиджа, който той се опитва да представи пред американската общественост.

В крайна сметка изглежда, че Тръмп е имал повече успехи да играе бизнес магнат, отколкото да бъде такъв в реалния живот, отбелязва вестникът.

Документите показват още, че предвид струпването на финансови предизвикателства пред президента, той ще зависи все повече от печалбите от предприятия, които го поставят в ситуация на потенциален - и често директен - конфликт на интереси със заемания от него президентски пост.

Много въпроси остават обаче без отговор, защото документите разкриват само информация, която Тръмп е съобщил на данъчната служба. Те показват, че той дължи стотици милиони, но не и размера на богатството му. В тях няма и данни за необявени връзки с Русия. 

Разкритието на "Ню Йорк таймс" идва в ключов момент преди първия предизборен дебат утре, само няколко седмици преди решаващите президентски избори.

Един от адвокатите на "Организацията Тръмп" Алън Гартън заяви пред вестника, че "по-голяма част, ако не всички изнесени факти, изглежда са неточни".

Гартън заяви, че президентът "е плащал десетки милиони долари лични подоходни данъци на федералните власти, включително милиони долари лични подоходни данъци, откакто през 2015 г. обяви кандидатурата си за президент".

Самият президент заяви на пресконференция, че разкритията на "Ню Йорк таймс" са "изфабрикувани".

"Това е фалшива новина. Това са тотално изфабрикувани твърдения", каза президентът на пресконференция в Белия дом.

"Плащам големи данъци, и плащам голям подоходен данък също на щатско ниво, големи данъци на щата Ню Йорк", заяви Тръмп, без да дава повече подробности.

Как ще се отрази разкритието на кампанията?

Не е ясно дали разкритията на в. "Ню Йорк таймс" ще попречат на преизбирането на Тръмп, коментира британският в. "Гардиън". 

Данните в статията на американското издание повдигат множество въпроси - но вероятно ще стимулират най-ревностните поддръжници на американския президент.

Статията има три ключови момента. Президентът, който се представя като много добър бизнесмен, не е особено добър в бизнеса. Добър е в избягването на данъци - но може да се изправи пред сериозен конфликт на интереси с чужди сили, резюмира британското издание.

Изкушаващо е да сметнем, че това ще попречи на кампанията за преизбирането му. Той обаче вече се е възстановявал от множество други удари. 

През 2016 г. всички смятаха, че той не може да спечели след изтичането на запис, на който той се хвали за нещо, което се равнява на сексуално посегателство. 

В първия му дебат с Хилари Клинтън тя заяви, че той може би не публикува данъчните си декларации, защото не е плащал данъци. 

Отговорът на Тръмп, предизвикал възмущение, беше: "Това показва, че съм умен". 

Но той може да е допаднал на част от гласоподавателите, които са си признали, че ако имат възможност, също биха заобиколили правилата, за да спестят някой долар, припомня в. "Гардиън".

Част от видимия ентусиазъм на поддръжниците му, които се събират на предизборните митинги, може да идва от хора, които виждат себе си в президента на САЩ. Освен това има големи слоеве от култа към Тръмп, които не обръщат особено внимание нито на Туитър, нито на в. "Ню Йорк таймс" - който обещава да публикува нови статии. 

Те няма да разклатят убедеността на верните поддръжници на Тръмп, но може да му отнемат достатъчно гласоподаватели, за да повлияят съществено на резултата, отбелязва британското издание.

Споделяне

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?