НЗОК е събрала с половин милиард лева повече от това, което е платила

За деветте месеца на годината Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) е събрала с около половин милиард лева повече пари от здравни вноски, от това, което е платила на договорните си партньори. Това показва справка за изпълнението на бюджета на институцията, която беше публикувана в понеделник.

При събрани 1.9 млрд. лева за деветмесечието, което е 99.7 % изпълнение на бюджета, са похарчени 1.4 млрд. лева, което е 97.2 % изпълнение на бюджета. Заради големия излишък от 829.7 млн. лева, заложен в Закона за бюджета на НЗОК, през тази година касата ще похарчи много по-малко от реално събраните средства.

Разходите за болнична помощ от януари до септември са 758.3 млн. лева. Към 30 септември е изплатена изцяло дейността за периода ноември 2009 г. - февруари 2010 г.. Изплатена е и 80 на сто от дейността през месеците март, април и май. Остатъкът до 100% за тези месеци беше изплатен в началото на октомври 2010 г., както и 68 на сто от дейността през юни и 84 на сто от дейността през юли. В средата на месеца бяха преведени и 67.6 млн. лв. на болниците за август, но все още не е ясно каква част от отчетената от тях дейност представлява това.

Разходите за първична извънболнична медицинска помощ за периода януари - септември 2010 г. са 106.5 млн. лева, а за специализирана извънболнична медицинска помощ – 111.2 млн. лева. За лекарства за домашно лечение са похарчени 282.9 млн. лева.

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?