НЗОК е склонна да премахне лимитите за избрани болници

Много е рано да се актуализира бюджетът на касата, твърди управителят й Глинка Комитов

д-р Глинка Комитов

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) е съгласна да премахне лимитите при финансирането на избрани болници в страната.

Това стана ясно от интервю на управителят на институцията д-р Глинка Комитов за БНР. Така той подкрепи идеята на здравния министър Николай Петров, обявена миналата седмица.

"Ще трябва да помислим дали да не направим един списък от лечебни заведения, които да са наистина структуроопределящи в страната и за които да няма лимит. Но не може да бъде за всички, защото нямаме такъв ресурс", коментира Комитов. По думите му в листата могат да влязат например университетските и областните болници.

В началото на юни стана ясно, че най-голямата болница за спешна помощ в страната - "Пирогов", е надхвърлила лимита си през май с 500 000 лв. Причината е новото разпределение на бюджетите на болниците за 2017 г., с което парите за "Пирогов" са орязани. Заради проблема болницата заплаши с протести в средата на юни.

Според Глинка Комитов за актуализиране на бюджета на НЗОК не може да се мисли, тъй като в последните 18 години не е имало случай, когато още през юни да се актуализира бюджетът

"От началото на годината имаме подадени пет искови молби в съответните съдилища за плащане на надлимитната дейност. Ако съдът осъди касата, ние не само ще платим, но ще платим и с мораторната лихва. Ние трябва не да коментираме решенията на съда, а трябва да ги изпълняваме безпрекословно", коментира шефът на НЗОК.

По думите му няма как касата да "икономисва" пари, тъй като тя всяка година от създаването си е на дефицит по отношение на болнична помощ и лекарства.

"Част от държавните лечебни заведения се справят много добре и показват, че те също имат добър мениджмънт. Само част от държавните и общински лечебни заведения има наистина проблем с мениджмънта", коментира Комитов.

Според Комитов за осигуряване на по-добро качество на здравеопазването са необходими повече пари.

"Цената на апаратурата, лекарствата и на скъпите медицински изделия е една и съща в целия ЕС и в България. Откъде остава възможност да се намалява разхода? Точно от възнаграждението на целия този медицински персонал, който изнемогва и като не си намира тук мотивация да работи, естествено, че си отива в другите страни", каза още управителят на НЗОК.

Решението на проблема с липсата на пари в здравеопазването е или в увеличение на здравната вноска, или в заделяне на по-голям процент от БВП, което според мен е невъзможно, или да бъдат визуализирани плащанията, а не да се плаща "кешово", смята Комитов.

Той припомни, че според подписания Национален рамков договор сумата за болнична помощ тази година е 1.61 млрд. лв. Тези пари се разпределят месечно от районните здравноосигурителни каси на болниците, като на месец средно се падат по 137 млн. лв.

"От сумата от 137.2 млн. лв. средно месечно са заделени 3% процента, тъй като договорихме в рамковия договор, че лечебните заведения могат да надхвърлят определените си в индивидуалните договори стойности с до три процента", каза Комитов.

По думите му ръководството на здравната каса се стреми винаги да се съобразява със Закона за публичните финанси, Закона за бюджета на НЗОК, Закона за здравното осигуряване, решенията на надзорния съвет и Националния рамков договор.

Управителят на НЗОК допълни, че има дейности, които нямат никакво лимитиране, стига да са минали пациенти, да са извършени съответните терапевтични и диагностични дейности и касата ги заплаща, без да има никакво лимитиране. Това са дейностите по онкология, раждания, хемодиализа и те не се отразяват на стойността, която е в индивидуалния договор на болниците.

Споделяне

Още по темата

Още от България