НЗОК проверява ин витро центрове за искани от пациентки пари

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще провери всички ин витро центрове, с които работи, тъй като има сигнали за жени, които са плащали за направените им процедури, въпреки, че те се покриват напълно от касата.

 

Ин витро процедурите бяха прехвърлени към НЗОК в началото на тази година, а преди това се финансираха през специален фонд към здравното министерство. През март обаче пациенти и клиники се оплакаха, че процедурите са блокирани заради неуредици с касата.

 

Клиниките отказваха да извършват процедури, тъй като все още не бяха сключили договори с касата и не бяха сигурни дали ще им бъде платено. Пациентки твърдят, че им се е наложило да плащат процедурите от джоба си в този период.

 

Касата от своя страна увери, че клиниките ще получават заплащане за дейността си от началото на годината до сключването на договорите им за 2013 година. Въпреки това в първите два месеца клиниките не са отчели извършени процедури и съответно НЗОК няма да им преведе средства.

 

Затова и НЗОК ще проверява дали действително са събирани пари от пациентки. От касата заявиха, че принуждаването на здравноосигурени пациенти да плащат за дейности, които са в обхвата на задължителното здравно осигуряване, е грубо нарушаване на правата на пациента и ще бъдат наложени санкции ако се установят такива случаи.

 

От началото на годината към НЗОК са отчетени и съответно заплатени 876 различни процедури, извършени на 463 жени.

 

За месец април НЗОК е изплатила за ин витро процедури 1 380 000 лева.

 

 

Споделяне

Още по темата

Още от България