НЗОК ще плаща лечението с радиохирургия, макар да няма договори с болниците

Снимка: Архив

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще плаща процедурите с новите апарати за радиохирургия, въпреки че все още няма сключен договор за тази дейност с нито една болница. Причината е, че нови договори с лечебните заведения ще бъдат сключвани от 1 април.

От касата обаче увериха, че нито един здравноосигурен пациент, преминал по клинична пътека за радиохирургия, няма да заплаща стойността ѝ. За целта районните здравни каси ще сключват допълнителни споразумения с болниците, които отговарят на изискванията за изпълнение на клиничните пътеки за радиохирургия. Допълнителните споразумения могат да влизат в сила от 1 януари тази година или от датата, на която съответното лечебно заведение е изпълнило изискванията.

От септември миналата година в държавната университетска болница “Иван Рилски“ има апарат за радиохирургия, а първата процедура с него беше извършена малко преди Нова година.

В първите седмици на новата година се очаква в няколко болници в страната да заработят още няколко лъчетерапевтични апарата с опции за радиохирургия. С тях се извършва много прецизно насочване на висока доза радиация и това позволява лечението на онкологични заболявания, за които сега българите ходеха да се лекуват в Турция. Такива апарати ще има още във варненската университетска болница “Света Марина", в столичната "Царица Йоанна - ИСУЛ", пловдивската "Свети Георги“, "Георги Странски“ в Плевен и др. Апарат за радиохирургия от около половин година има в болница “Токуда“.

Засега има две клинични пътеки за радиохирургия и роботизирана радиохирургия на стойност съответно 3000 и 8000 лева.

Споделяне

Още по темата

Още от България