НЗОК започва да договаря цени, по които ще плаща медицински изделия

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) започва процедура по договаряне с производители на медицински изделия на стойността, до която през 2013 г. ще заплаща медицински изделия, прилагани в болничната и извънболничната медицинска помощ.

Освен досегашните 14 медицински изделия, използвани в болничната помощ, от следващата година НЗОК ще плаща и за 4 нови групи. Това са вътреочна леща, раменна става, ушиватели, както и консумативи, прилагани в неврохирургията.

Медицинските изделия ще се купуват от болниците, а касата ще им възстановява договорената с фирмите стойност. За по-скъпите изделия над тази стойност, както и досега ще доплащат пациентите.

От НЗОК съобщиха, че се разширява и кръгът на досега заплащаните от НЗОК изделия - при тазобедрените стави, съдовите протези, стентовете и др.

Обект на договарянето могат да бъдат само такива медицински изделия, които отговарят на изискванията в Закона за медицинските изделия и евродирективите за качество.

Също така медицинско изделие, което се предлага за договаряне, трябва да се плаща от обществените здравноосигурителни фондове в поне три държави-членки на ЕС при условие, че не е произведено в България.

При изделията за болнична помощ трябва да са проведени поне две клинични проучвания.

Документите за участие в договарянето ще се приемат до 4 януари 2013 година, а отварянето на предложенията започва на 7 януари съгласно график, който ще бъде обявен на интернет страницата на НЗОК.

Споделяне

Още по темата

Още от България