Обама - далечен братовчед на Брад Пит, а Хилари - на Анджелина Джоли

Барак Обама е далечен братовчед на Брад Пит, а Хилари Клинтън на Анджелина Джоли. Това съобщи в сряда Асошийтед прес, позовавайки се на изследване на New England Historic Genealogical Society. Изследователите по генеалогия са открили забележителни семейни връзки на трима кандидат-президенти – съперниците за номинацията на демократите Барак Обама и Хилари Клинтън и кандидатът на републиканците Джон Маккейн.

Хилари Клинтън, която от страна на майка си е от френско-канадски произход, е далечна братовчедка и на певиците Мадона, Селин Дион и Аланис Морисет. Тя е девета братовчедка на актрисата Анджелина Джоли, като общият им предшественик е Жан Кусон, починала през 1718 г.

Далечни братовчеди на Хилари Клинтън са писателят Джак Керуак и настоящата съпруга на британския престолонаследник принц Чарлз – Камила Паркър - Боулс.

Барак Обама, чиято майка е от Канзас, а баща му от Кения, може да нарича братовчеди шестима американски президенти - Джордж У. Буш, Джордж Буш, Джералд Форд, Линдън Джонсън, Хари Труман и Джеймс Мадисън.

Други братовчеди на Обама са вицепрезидентът Дик Чейни, Уинстън Чърчил и генералът от Гражданската война Робърт Лий.

Обама, който би станал първият чернокож президент на САЩ, ако спечели номинацията и след това изборите, бил десети братовчед на настоящия президент Буш. По-близък му е Брад Пит, с когото се падат девети братовчеди, свързани чрез Едуин Хикман, починал във Вирджиния през 1769 г.

Кандидатът на републиканците за президент Джон Маккейн пък бил шести братовчед на първата дама на САЩ Лора Буш.

Генеалогът Кристифър Чайлд коментира, че докато кандидатите в президентската кампания често се фокусират върху различията помежду им, тяхното родословие показва, че те си приличат повече, отколкото си мислят.

По-трудно е било да се проследи родословието на Маккейн, тъй като известните негови роднини са по-малко от тези на Обама и Клинтън, обясни Чайлд.

Още от Свят