Според източници от Белия дом, цитирани в руски медии:

Обамa е разпоредил подслушването на МВФ и Световната банка да бъде спряно

Германски депутат е поискал помощ от Едуард Сноудън срещу САЩ

Обамa е разпоредил подслушването на МВФ и Световната банка да бъде спряно

Американският президент Барак Обама е наредил на Агенцията за национална сигрност  (АНС) да преустанови проследяването на комуникациите на Международния валутен фонд (МВФ) и Световната банка, чиито офиси се намират във Вашингтон, съобщават в петък руски медии, цитирайки свои източници от Белия дом.

Според неофициалната информация решението за прекратяване на електронния шпионаж над международните финансови организации е било взето още преди няколко седмици. По същото време, когато е било издадено разпореждането за ограничаване на подслушването на щабквартирата на ООН в Ню Йорк, за което бе съобщено наскоро.

Според друг представител на администрацията на Барак Обама обаче, Агенцията за национална сигрност не подслушват МВФ и Световната банка. Той обаче отказа да коментира въпроса дали това се е случвало в миналото.

На фона на обтегнатите отношения на САЩ с ЕС заради шпионския скандал американският държавен секретар Джон Кери заяви, че в някои случаи спецслужбите са стигнали твърде далеч, предаде АФП.

Междувременно германският депутат от фракцията "Съюз 90/Зелените" Ханс-Кристиян Щрьобел е имал тайна среща с бившия агент на ЦРУ Едуард Сноудън в Москва, съобщи телевизионния канал АРД.

Според информацията на германската медия политикът е обсъдил с разобличителя на шпионските служби в САЩ дали е възможно той да бъде разпитан като свидетел в Главната прокуратура на Германия или в парламентарна комисия във връзка със скандала около електронното проследяване, извършено от американската Агенция за национална сигурност.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят