Обама и Медведев се разбраха за съкращаване на ядрените арсенали

Обама и Медведев се разбраха за съкращаване на ядрените арсенали

Русия и Съединените щати сключиха в понеделник предварително споразумение за съкращаване на ядрените си арсенали, предадоха световните агенции. Това стана ясно след тричасовата среща в много тесен кръг между президентите на САЩ и на Русия Барак Обама и Дмитрий Медведев в Москва. Обама е на официална визита в руската столица, придружен от съпругата си и двете им деца.

Това е едно от осемте споразумения, сключени на днешната среща на най-високо равнище в Москва, уточни Асошиейтед прес.

Документът, подписан след продължителния разговор между двамата държавни ръководители, ще бъде ръководно начало за преговорните екипи, заети с изготвянето на нов американско-руски договор в тази област. Той ще замени изтичащия на 5 декември договор за стратегическите настъпателни въоръжения СТАРТ-1.

Предварителното споразумение предвижда двете страни да намалят в срок до седем години (след влизането в сила на новия договор) до 1500-1675 броя ядрените си бойни глави. Броят на техните носители - междуконтинентални ракети, подводници и стратегически бомбардировачи, ще бъде съкратен до 500-1100. В момента Русия и САЩ разполагат с по около 2 хиляди ядрени бойни глави.

Запазват се обаче разногласията между Русия и САЩ по проекта за американски противоракетен щит в Европа, заяви руският зам.-външен министър Сергей Рябков, цитиран от ИТАР-ТАСС.

"Засега не сме на едно мнение по оценката на последиците от едно или друго решение на администрацията на САЩ. За нас остава отворен въпросът за третия компонент от противоракетния щит, чиито елементи може да се разположат в Чехия и Полша", предава Франс прес изявлението на Рябков.

Двамата президенти са възложили на своите експерти съвместно да анализират сегашните балистични рискове и да направят препоръки за решаване на спора по проекта за американския ПРО в Европа, съобщиха по същото време от Белия дом.

САЩ и Русия също така ще прегледат всички налични средства за сътрудничество в областта на наблюдението на балистичните програми в света, се добавя в

изявлението на Белия дом.

В рамките на срещата на Обама и Медведев е било подписано и съвместно споразумение, с което се потвърждава ангажимента на двете държави за борба с тероризма и наркотрафика в Афганистан.

Белият дом съобщи, че американският и руският лидер са поели ангажимента да работят съвместно за подобряване на афганистанската икономика, социалните структури и жизненото равнище.

Двете страни са се разбрали и за транзита на въоръжение, военна техника, военно имущество и военен персонал през руска територия за Афганистан.

Новият документ доразвива предишна договореност, в която още не се разрешаваше транзитът на въоръжение и военна техника през руска територия.

Сега САЩ ще могат да използват руското въздушно пространство за транспортиране на войници, оръжия, боеприпаси, части и превозни средства, включително бронирани машини с 4500 полета годишно, без да плащат навигационни такси, нито да им се налага да правят междинни кацания на руска земя.

Това ще спести 133 милиона долара годишно от гориво и други разходи на правителството на САЩ и ще му позволи да спечели ценно време при транспортирането на войници, въоръжения и бойна техника.

Споразумението ще е със срок една година с възможност да бъде удължавано неограничен брой пъти при взаимно съгласие на двете страни. То трябва и да бъде ратифицирано от руския парламент.

Споделяне

Още от Свят