Обама на 11 септември: Многообразието ни е сила

Навършват се 15 години от зловещата атака срещу САЩ

Обама на 11 септември: Многообразието ни е сила

"Нашето многообразие не е слабост, а е и винаги ще бъде една от главните ни силни страни", заяви президентът на САЩ Барак Обама в деня, когато страната му и светът отбелязват 15-ата годишнина от атентатите от 11 септември 2001 г., предаде "Франс прес", цитирана от БТА.

От Пентагона - една от мишените на атентатите, Обама призова сънародниците си да не отстъпват пред тероризма, чиято цел е да всее разделение в страната.

САЩ почетоха с минута мълчание паметта на жертвите на терористичните нападения преди 15 години, когато екстремисти отвлякоха пътнически самолети и ги разбиха в "Световния търговски център" и в сградата на Пентагона, предаде ДПА.

Семействата на загиналите се събраха в Ню Йорк и на други места в страната, за да отбележат годишнината с възпоменателна церемония, превърнала се в традиция.

Минутата мълчание беше отбелязана в 8.46 часа - часът, когато първият отвлечен самолет се вряза в Северната кула на "Световния търговски център".

Имената на всичките 2977 жертви ще бъдат изчетени на основната възпоменателна служба на Националния мемориал и музей на 11 септември в Ню Йорк.

При най-смъртоносното нападение на американска територия след удара срещу Пърл Харбър наред с цивилните загинаха над 340 пожарникари и 60 полицаи, припомня БТА.

Възпоменателни служби са планирани също във Вашингтон и при мемориала край Шанксвил, Пенсилвания, където се разби четвъртият самолет, след като пътниците изглежда предприели действия срещу нападателите, отклонявайки нападение срещу столицата.

Президентът Барак Обама и първата дама Мишел Обама запазиха минута мълчание в Белия дом.

През 15-те години от нападението почти всяка минута, всяка подробност, всеки разказ за жертвите, очевидците и близките им бяха възстановени във документалистика, филми, художествена и научна литература. На 11 септември са посветени пиеси, телевизионни сериали, рокбалади и раппесни, както и класически композиции и картини.

11 септември доведе до "войната срещу тероризма" – най-дългата водена от Америка война. Опасения за нови атентати промениха драстично националната и световна политика и породиха дебати за изземването на граждански свободи в името на сигурността, припомня националното радио.

Страхът от тероризма в САЩ остава, като се превърна в тема и на предизборната кампания за Белия дом тази година.

През 2016 г. страхът на обществото от подобни нападения е достигнал нов пик, според публикувано неотдавна изследване на изследователския център "Пю".

В момента 40 процента от американците вярват, че възможностите на терористите да проведат друга мащабна атака срещу САЩ е по-голяма отколкото през 2001 година, което е най-големият дял от 2002 година.

Между привържениците на Републиканската и Демократическата партия в това отношение има голямо разминаване - съответно 58 на сто и 31 на сто, а сред независимите гласоподаватели - 34 на сто.

Агенциите съобщиха, че кандидатът на демократите за президент на САЩ Хилъри Клинтън е напуснала по-рано мемориалната церемония, защото се е почувствала зле.  От нейния щаб бе обявено, че причината е висока температура и че г-жа Клинтън вече е по-добре.

Споделяне

Още от Свят

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?