Обама предложи на Киргизстан задълбочаване на сътрудничеството

Американският президент Барак Обама е изпратил лично послание до Киргизстан с искане да се обсъди разширяване на двустранното сътрудничество, съобщи БТА.

Според ИТАР - ТАСС писмото, получено по дипломатически канали, било предадено в четвъртък от външния министър Кадирбек Сарбаев на президента Курманбек Бакиев.

"В посланието си Барак Обама благодари на народа на Киргизстан и на лидерите му за усилията им за стабилизиране на ситуацията в Афганистан и за борбата срещу международния тероризъм и трафика на наркотици", се казва в изявление на кабинета на държавния глава.

"Освен това Барак Обама изрази надежда за по-нататъшно укрепване на различните форми на сътрудничество между САЩ и Киргизстан", посочват от президентството.

В текста не се споменава за военновъздушната база в Манас. Киргизстан обяви през февруари, че дава шест месеца на САЩ, за да напуснат базата, която е използвана в подкрепа на операциите в съседен Афганистан. Решението бе оповестено, след като Бишкек получи гаранции за 2 милиарда долара под форма на помощи и

кредити от Русия.

Курманбек Бакиев обяви тогава, че решението за закриване на базата е необратимо, но днес посочи, че ще обмисли евентуално разширяване на сътрудничеството със САЩ. Това е най-сериозният сигнал до момента, че има възможност да промени решението си за затваряне на базата, отбелязва Ройтерс.

Според изявлението Обама възнамерявал да изпрати високопоставени служители от администрацията си, които да обсъдят с киргизстанските си колеги начините за разширяване на сътрудничеството. Киргизстанският президент наредил на свой ред

на министерството на външните работи да започне работа със съответните държавни агенции в отговор на предложението на Обама.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?