Обама призова Москва да изтегли войските си от границата с Украйна

Шеф на руското контраразузнаване заговори за "желанието на източните райони да бъдат с Русия"

Барак Обама

Президентът на САЩ Барак Обама заяви, че струпването на руски войски на украинската граница е необичайно и призова Москва да изтегли военните си и да започне преговори за разреждане на напрежението.

 

"Наблюдава се струпване на значително количество войски по границата под паравана на военни учения. Тези действия обаче не са нещо, което Русия би правила обичайно", каза Обама в интервю за предаването "Тази сутрин" на телевизия Си Би Ес.

 

Американският президент отбеляза, че това може да е само опит за сплашване на Украйна, но може да предшества и други действия.

 

"Възможно е те да имат и допълнителни планове", посочи президентът.

 

В интервюто американският президент изрази съжаление, че руският му колега Владимир Путин изглежда не може да се раздели с начина на мислене от времето на Студената война.

 

ФСС: Законното желание на източните райони на Украйна да бъдат с Русия предизвиква истерия у САЩ

 

Русия обаче отхвърля твърденията, че е струпала войски на границата си с Украйна, и мина в контранастъпление. 

 

Заместник-ръководителят на руската Федерална служба за сигурност Александър Малeванний, цитиран от Ройтерс, посочи, че "Москва среща засилващи се заплахи от страна на САЩ и съюзниците им, които се опитват да намалят влиянието на Русия върху Украйна".

 

"Наблюдава се рязко увеличение на външните заплахи към държавата. Законното желание на народите на Крим и източните райони на Украйна да бъдат с Русия предизвиква истерия у САЩ и съюзниците им. Те предприемат действия за деструктивно въздействия върху социално-политическата и икономическата ситуация в страната ни", заяви Малеванний.

 

Той каза, че западните страни демонстрират "стремеж да отслабят влиянието на Русия в жизненоважно за нея пространство".

 

"При тези условия ние разработваме и извършваме настъпателни контраразузнавателни и разузнавателни мерки за пресичане на подобни стремежи", каза Малеванний и увери президента, че ФСС "изпълнява задачата да осигури надеждна защита на гражданите на Руската федерация, включително в новия Кримски федерален окръг, срещу проникването на радикални и екстремистки елементи".

 

Малеванний говори на церемония по представяне на руския президент на висши офицери по случай назначаването им на нови длъжности.


Руското външно министерство заяви, че четири международни проверки, които са били проведени през март в европейската част на Русия, не са разкрили никаква "агресивна подготовка", нито са установили някаква военна дейност извън обявената от Русия.

 

"За какво са тези проверки, ако резултатите им не влияят на политиката, в случая на отношението на САЩ и страните от НАТО към ситуацията около Украйна", се посочва в изявлението.

 

Путин призна индиректно за руски военни в Крим преди референдума 

 

Президентът Владирмир Путин от своя страна коментира, че ролята, изиграна от руските войници в Крим, е показала "новите способности" на руската армия.

 

"Събитията в Крим бяха изпит. Те доказаха новите способности на нашите въоръжени сили и солидния морал на нашите хора", каза руският президент.

 

Това изявление на Путин потвърждава косвено, че руски военни са участвали в поставянето на Крим под руски контрол. Досега Москва твърдеше, че на полуострова са действали проруски местни сили.

 

"Професионализмът на руските военни позволи да се избегнат провокациите и да се попречи на проливането на кръв, да се гарантират условията на един свободен и мирен референдум", добави Путин.

 

"Трябва да продължим развитието на боеспособността на нашите въоръжени сили, в това число и на частите в Арктика", допълни руският президент

Споделяне

Още по темата

Още от Свят