Обама: Русия ще осъзнае, че "Ислямска държава" е по-голяма заплаха от сирийската опозиция

Според Путин вече има разбиране за политическото уреждане на конфликта в Сирия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Русия в крайна сметка ще осъзнае, че групировката "Ислямска държава" е по-голяма заплаха за Русия от опозиционните групи, борещи се срещу сирийския президент Башар ал Асад", Това заяви американският президент Барак Обама на пресконференция в Париж ден след като се срещна с руския президент Владимир Путин.

Обама каза, че САЩ и Русия остават на противоположни позиции по въпроса дали Асад може да е част от бъдещо правителство в Сирия. Той допълни, че не очаква Русия да промени курса си за една нощ и да спре да атакува опозиционни групировки от въздуха, тъй като Москва инвестира от години за опазване на Асад на власт.

Според него обаче е възможно през следващите месеци САЩ да станат свидетели на "промяна в преценките" от страна на Русия и тя да признае, че е време да бъде сложен край на гражданската война в Сирия.

Няколко часа по-рано руският президент Владимир Путин коментира от своя страна, че с "Обама имат общо разбиране за по-нататъшното политическо уреждане в Сирия" и са наясно накъде трябва да се върви.

САЩ: Не може да има военно решение в Сирия

"Според мен, черпейки от спомена за Афганистан, г-н Путин съзнава, че затъване в нескончаем и парализиращ граждански конфликт не е изходът, към който би се стремял", подчерта Обама, цитиран от Ройтерс.

Според него съдържанието на дипломатическите преговори, които се водят, показват, че руският му колега признава, че не може да има военно решение в Сирия.

По-рано във вторник Обама се срещна и с турския президент Реджеп Тийп Ердоган.

"Турция трябва съществено да разшири усилията си в борбата с терористичната групировка "Ислямска държава" и да въведе ред по границата си със Сирия, през която продължават да се прехвърлят чуждестранни бойци и стоки за терористите", заяви Обама.

Той посочи, че на границата между Сирия и Турция, както и преди, съществуват участъци от няколко километра, които се използват за преминаване на чуждестранни бойци и за доставки на стоки.

"Турската армия може да направи много повече от своята страна на границата", каза американският президент и допълни, че според него президентът Ердоган "също разбира това".

Обама каза, че е обсъдил тези въпроси с турския лидер на срещата им в Париж и се надява на промяна. Президентът на САЩ отбеляза, че Турция се сблъсква с голям наплив на бежанци от Сирия и други държави, и поради тази причина "държи границите си отворени".

Барак Обама смята, че тази позиция заслужава уважение и подкрепа, но въпреки това "на границата трябва да бъде въведен ред".

След срещата той призова за намаляване на напрежението между Турция и Русия след свалянето на руски военен самолет от Турция.

Американският президент заяви, че Турция е съюзник в НАТО и има правото да се защити.

Той посочи, че САЩ са заинтересовани от засилването на военните отношения с Турция.

Путин: В Сирия трябва да се приеме нова конституция и да се върви към избори

Руският президент Владимир Путин коментира по-рано във вторник, че двамата с американския президент Барак Обама имат общо разбиране за по-нататъшното политическо уреждане в Сирия.

"Общо взето, според мен, има разбиране накъде трябва да се върви. Ако говорим за необходимостта от политическо уреждане, то трябва да се работи над нова конституция, нови избори и контрола над резултатите от тях", заяви Путин на пресконференцията си в Париж, след като вчера проведе 30-минутен неформален разговор с президента на САЩ.

Путин добави, че е обсъдил с Обама списък на организациите, действащи в Сирия - "организациите, които ние смятаме за терористични, списък на организациите, представляващи "здравата" част от опозицията", каза Путин и напомни, че в рамките на конференцията е имал срещи с президентите на САЩ и Южна Корея, с канцлера на Германия, с председателя на Еврокомисията, с премиера на Израел.

"Общо взето ми се струва, че ние разсъждаваме на една вълна и се ръководим от позицията, че сирийският проблем може да се реши само с политически мерки. Сега търсим платформа, на основата на която може да продължим напред. Надявам се, че нашите министри на външните работи на бъдещата среща във Виена ще успеят да намерят повече допирни точки. Има всички предпоставки за това", каза той.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?