Обама: Това е катастрофален пропуск в системата за сигурност

Обама: Това е катастрофален пропуск в системата за сигурност

Американският президент Барак Обама прекъсна за втори пореден ден ваканцията си в Хавай и заяви, че опитът за атентат срещу самолет на "Нортуест еърлайнс", летящ към Детройт в навечерието на Коледа, е бил възможен благодарение на комбинация от човешки грешки и пропуски в системата за сигурност, предаде Ройтерс в сряда.

Президентът обърна внимание върху няколко неща, на които е трябвало да се обърне специално внимание, за да не се допусне нигериецът Умар Фарук Абдулмуталаб да извърши опита за атентат. Той подчерта най-напред, че в разузнаването е имало множество информации, които е могло и е трябвало да бъдат съединени заедно.

"Когато нашето правителство има информация за потвърден екстремист, и тази информация не се споделя и по нея не се предприемат действия, както би трябвало, имаме грешка в системата, която смятам за напълно неприемлива", заяви Обама в база на американската морска пехота недалеч от дома, в който прекарва ваканцията си.

"Трябва да се поучим от тази случка и да действаме бързо, за да поправим пропуските в системата, защото нашата сигурност и нашият живот са изложени на опасност", каза американският президент.

Обама съобщи, че е наредил инспекция на инцидента и определи случая като потенциално катастрофален пропуск в системата за сигурност.

Същевременно Си Ен Ен съобщи, цитирайки анонимни източници, че американски и йеменски служители на специалните служби проучват нови мишени за евентуални ответни удари в Йемен. Групировката "Ал Каида на Арабския полуостров", базирана в Йемен, пое отговорност за неуспешния опит за атентат срещу американски самолет по Коледа. Служителите се опитвали да идентифицират мишени, директно свързани с атентата срещу самолета от Амстердам за Детройт.

Може би 300 бойци на Ал Каида действат в Йемен, заяви йеменският външен министър Абубакр ал Кирби в интервю за Би Би Си. Някои от екстремистите вероятно планират нападения срещу западни цели, подобни на неуспешния атентат срещу самолет, летящ от Амстердам за Детройт, предупреди министърът.

Според Би Би Си 23-годишния нигериец Умар Фарук Абдулмуталаб, пребивавал в Йемен от август до декември и вероятно обучен там, за да извърши нападението, е казал на агенти на американското ФБР, че в Йемен има много други като него, готови да извършат подобни атентати.

"Не мога да ви дам точен брой. Сигурно са стотици - двеста, триста", отговори министър Кирби на въпроса колко екстремисти от Ал Каида действат в неговата страна. Той призова към по-ефективен обмен на разузнавателна информация, за да се попречи на лица, заподозрени във връзки с Ал Каида, да навлизат в Йемен от страни, в които екстремизмът процъфтява, като Ирак и Афганистан.

Кирби отправи призив към международната общност и по-специално към Съединените щати, Великобритания и Европейския съюз, да положат повече усилия, за да подобрят способността на Йемен да се противопоставя на заплахата от тероризъм. "Имаме нужда от по-добро обучение, трябва да разширим звената за борба с тероризма, което означава, че трябва да им осигурим адекватна военна екипировка и транспортни средства. Изпитваме силен недостиг на хеликоптери", каза министърът.
Споделяне

Още от Свят