Обама: Трябва да сме лидери, но да проявяваме сдържаност

САЩ ще увеличат подкрепата за сирийската опозиция, готвят 5 млрд. долара за борба срещу тероризма

Обама: Трябва да сме лидери, но да проявяваме сдържаност

Американският президент Барак Обама обяви, че САЩ ще увеличат подкрепата за сирийската опозиция, която според него е най-добрата алтернатива на фона на терористите и на президента Башар Асад, и анонсира фонд за борба с тероризма на стойност 5 милиарда долара, който би подпомогнал Йордания, Ливан, Турция и Ирак.

Обама заяви в програмна реч пред военната академия в Уест Пойнт, че САЩ трябва да бъдат лидери на световната сцена, но също така да бъдат сдържани, преди да се впуснат във военни операции в чужбина.

Той призовава Конгреса да подкрепи предложения от него фонд, като каза, че ресурсите за него ще се осигурят от края на мисията в Афганистан.

 

"Тези ресурси ще ни дадат необходимата гъвкавост, за да изпълняваме различни мисии, включително обучаване на силите за сигурност в Йемен, които преминаха в офанзива срещу Ал Каида, подкрепа за многонационалните сили за поддържане на мира в Сомалия, работата с европейските съюзници за създаване на сили за сигурност в Либия, полиция по оперативните граници и помощ за френските военни операции в Мали", каза Обама.

 

Без военни авантюри, ще се търсят съвместни действия

 

"Съединените щати излизат от дълъг период на война, но изолационизмът не е опция през 21 век. САЩ ще използват сила, когато е необходимо, но Америка е по-силна, когато не действа сама", заяви Обама.

 

В речта си той очерта външнополитическите си виждания за оставащите му две години начело на страната.

Той посочи, че САЩ трябва да показва пътя на международната сцена, но отбелязва, че "след Втората световна война някои от нашите най-скъпи грешки дойдоха не от нашето въздържане, а от нашето желание да се впуснем във военни авантюри, без да мислим за всички последствия".

"Ако не го направим, никой няма да го направи. Армията е и винаги ще бъде гръбначният стълб на това ръководство. Но американската военна намеса не може да бъде единствената или дори първата съставна част на нашето лидерство при всички обстоятелства. Само защото имаме най-добрия чук, не бива всеки проблем да бъде възприеман като пирон", посочи американският президент.

Тероризмът остава основна заплаха, но отговорът ще бъде променен

"Макар Съединените щати да се съвзеха след двете войни, последвали нападенията от 11 септември 2001 г. (в Афганистан и Ирак), тероризмът остава най-пряката заплаха за американската сигурност. Тъй като тази заплаха се е видоизменила и сега, вместо централизираната Ал Каида, има редица нейни клонове, американският отговор също трябва да бъде променен", заяви Обама.

Обявявайки решението си за постепенно изтегляне на американските войници в Афганистан до края на 2016 г. или няколко седмици преди края на втория си мандат, Обама заяви, че иска "да обърне страницата на повече от десетилетие, в което нашата външна политика беше посветена преди всичко на войните в Афганистан и Ирак".

Той обаче предупреди, че този график ще зависи от подписването от бъдещия афганистански президент на двустранния договор за сигурност за условията на американското военно присъствие.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?